Share
Šta uraditi da ponovo zaspite nakon buđenja u sred noći?

Šta uraditi da ponovo zaspite nakon buđenja u sred noći?

Koliko vam se puta dogodilo da legnete da spavate uvereni da ćete uskoro utonuti u san da biste se usred noći probudili i ustanovili da nema šanse da ponovo utonete u san?

Spavanje

Ne mučite samo vi tu muku. Zapravo, više ljudi muči taj problem nego nemogućnost da odmah utonu u san. Ovaj problem vodi se kao podvrsta nesanice, a retko ko tna kako da se sa njom izbori.

Šta, dakle, uraditi kada vam se ovakva situacija dogodi? Baš ništa!

Ako vam se ova situacija retko dešava, onda je najbolje da ujutro ustanete i nastavite sa dnevnim obavezama sve dok vam ne dođe uobičajeno vreme za spavanje. Ako popodnevnom dremkom pokušate da izbalansirate nedostatak sna, samo ćete naškoditi svom uobičajenom obrascu spavanja.

“Nemojte ustajati kasnije. Nemojte dremati popodne, a nemojte ni ići ranije u krevet naredne večeri. Bolje da unesete malo više kofeina kako biste održali dnevni ritam nego da poremetite obrazac spavanja”, savetuje Majkl Perlis, profesor na Univerzitetu u Pensilvaniji. A on ima i par saveta za sve kojima se često događa da se probude usred noći, i jutro dočekaju budni.

Izbegavajte svetlo

Kada pokušavate da zaspite, svetlost vam je najgori neprijatelj. Ako ste mu previše izloženi, proizvodnja melanina će usporiti. Zato neka spavaća soba bude što mračnija, a ako morate do toaleta, gledajte da ne palite svetlo, ili se makar poslužite telefonom, čija je svetlost mnogo prijatnija za oči.

Nemojte samo da se prevrćete po krevetu

Ako ste se već sasvim razbudili, ne pokušavajte da se na silu uspavate jer ćete se samo iznervirati i dodatno razbuditi. Rešavajte ukrštene reči, heklajte ili se bavite sličnim radnjama, samo nemojte da palite kompjuter ili televizor.

Ako baš morate da uključite TV, stavite naočare

Da, zvuči bizarno, ali svakako biste noću morali da izbegavate ekrane, a ako ne možete da se suzdržite onda stavite naočare.

Nemojte da jedete

Već je dokazano da klopa u sitne sate dovodi do viška kilograma, ali još gore od toga, ako često to radite, telo će to shvatiti kao nagradu pa će se prosto istrenirati da bude budno do određenog vremena kada je naviklo na noćnu zakusku.

Ne gledajte na sat

Ako krenete da prebrojavate koliko vam je sati sna ostalo, samo ćete se dodatno iznervirati.

 

Autor: J.U.

Izvor: Novimagazin.rs