Share
Seks ima pozitivnu pojavu koja traje 48 sati

Seks ima pozitivnu pojavu koja traje 48 sati

Opšte je poznata stvar da nakon dobrog seksa blistamo, i to bukvalno. To je prirodni sjaj koji je teško uhvatiti rečima, ali jedan pogled dovoljan je da se uoči takva osoba, i svi prijatelji i kolege verovatno znaju šta se desilo sinoć.

sex seks 01

I to nije nimalo slučajno, jer je najnovije istraživanje objavljeno u časopisu “Psychological Science” pokazalo da nakon dobrog seksa taj sjaj traje čak 48 sati kasnije. I, pored dobrog seksa, pokazuje i opšti nivo sreće u vezi.

Prilikom seksa luči se hormon sreće, oksitocin, zbog koga se još više povezujemo sa partnerom. A naučnike je interesovalo mogu li da sijaju i ljudi u vezu koji nemaju svakog dana seks (što je situacija većine parova) a koji se iskreno vole.

U fokusu su bili podaci iz dva različita istraživanja – prvo s 96 mladih supružnika, a drugo s njih 118. Svi od njih su redovno vodili evidenciju seksualnih aktivnosti i seksualnog zadovoljstva u periodu od dve nedelje. A uz to su i opisali istraživačima koliko su srećni u braku u tom periodu, a javili su im to i 6 meseci nakon istraživanja.

Podaci su pokazali da je većina tih parova u dve nedelje vodila ljubav svega u četiri dana. Ali, raspon njihovih drugih seksualnih aktivnosti bio je širok, a puna dva dana nakon seksa su ljubavnici sijali. A kako su istraživači otkrili, kod onih koji su ta dva dana sijali jače su posle šest meseci prijavili i veću ljubav i zadovoljstvo u braku.

I šta su kao zaključak izveli naučnici? Čak i danima posle seksa, zadovoljstvo itekako povezuje partnere i utiče na zadovoljstvo u braku, ne samo tokom seksa. Zato prionite na posao već večeras!

 

Autori: T.G., Katarina Sretenović

Izvor: Cosmopolitan.com