Share
Razlog više zbog kojeg treba da koristite kondom

Razlog više zbog kojeg treba da koristite kondom

Ako ti nije bilo dovoljno razloga do sada, evo još jednog zašto moraš da staviš momku do znanja da bez zaštite nema ni seksa!

kondomi 01

Sigurnost na prvom mestu. O tome nema rasprave! Ali za slučaj da ti svi dosadašnji razlozi nisu bili dovoljni, evo još jednog, pa možda on prevagne…

Tim naučnih istraživača u Australiji otkrio je da vaginalni seks bez zaštite može da poremeti bakterijski sklad u vagini i izazove brojne probleme kod devojaka. Dakle, penis koji juriša na tvoju vaginu bez zaštite osim eventualne trudnoće i brojnih polno prenosivih bolesti može da ti donese i probleme kao što su bakterijska vaginoza ili različite infekcije urinarnog trakta.

Naučnici iz Melbourne Sexual Health Centra sproveli su jednogodišnju studiju koja je obuhvatila pedeset dve devojke. One su morale da vode zapisnik o tome u kakve se seksualne odnose upuštaju, da li im je to prvi put ili nije, da li je u pitanju vaginalni ili neki drugi seks, da li je sa kondomom ili bez njega… Na svaka tri meseca sledile su biološke analize, a potom su upoređivani i njihovi dnevnici.

Studija je pokazala da devojke koje su rizikovale i neretko imale seks bez kondoma, imaju narušen bakterijski sklad izazvan prodiranjem penisa u vaginu. Prisustvo novih bakterija u njihovoj vagini pokazalo se kao izuzetno opasno i vodilo je ka infekciji urinarnog trakta, bakterijskoj vaginozi pa čak i u pojedinim slučajevima ka prevremenom rođenju bebe.

Jedna od naučnica koja je vodila istraživanje, Janneke van de Wijgert, tvrdi da je rizik posebno veliki ukoliko se menja seksualni partner, sa kojim se u odnose stupa bez zaštite.

„To je svojevrsni mikrobiološki napad na vaginu“, objašnjava ona. „Vagina će se odmah potruditi da imunološki odgovori na taj napad, zbog čega moće doći do raznih upala.“

Eto. Mi verujemo da ste i pre ovoga znali da se bez kondoma ne upuštate u seksualne igrarije, ali za slučaj da smo se prevarili, sada znate i ovo. Nemojte da se vi prevarite!

 

Izvor: Cosmopolitan.rs