Share
Gostovanje predstave ‘Nadežda Petrović – autoportret u množini’ u Skoplju

Gostovanje predstave ‘Nadežda Petrović – autoportret u množini’ u Skoplju

Predstava „Nadežda Petrović – autoportret u množini“ rađena po tekstu Miljane Đorđević u režiji Dragane Jovanović biće izvedena na sceni Omladinskog kulturnog centra MKC u Skoplju (džepno kino) u sredu 19. aprila sa početkom u 20,00 časova.

predstava Nadežda Petrović autoportret u množini 01

Realizaciju projekta pomogla je Uprava za saradnju sa dijapsorom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnih poslova Srbije, uz logistiku Kulturno informativnog centra Spona u Skoplju.

Predstava je do sada naišla na veliki odaziv publike u Nišu, sa preko deset izvođenja na matičnoj sceni Narodnog pozorišta u Nišu, gostovala je i zabeležila uspehe, aplauze i pozitivne kritike u drugim gradovima Srbije (Narodno pozorište u Beogradu, Vranje, Leskovac, Pančevo, Ruma…).

Dragana Jovanovic glumica

Ideja za realizaciju pozorišne predstave „Nadežda Petrović – autoportret u množini“ rodila se iz potrebe da se najpoznatijoj našoj umetnici na svojevrstan način oda počast, kao i da se nove, mlađe generacije upoznaju sa životom i značajem avangardne slikarke Nadežde Petrović, koja je svojim delima obeležila modernu srpsku umetnost.  Radnja predstave se odvija u Valjevskoj bolnici gde Nadežda provodi svoje poslednje trenutke života. Teško obolela od tifusa ona  se kroz dijalog sa mladom medicinskom sestrom priseća svog života, umetničkih delovanja, prijateljstva, porodice, neprihvatanja, patriotskog i aktivističkog angažmana… Na dinamičan i dramatičan način ova predstava predstavlja životnu priču jedne izuzetne ličnosti, neprihvaćene umetnice, velikog borca za ljudska prava, humaniste, koja je hrabro koračala ispred svojih savremenika, suočena sa svim dilemama, patnjom i teretom koji takav životni izbor nosi.
Predstava je premijerno izvedena septembra 2015. godine na sceni Narodnog pozorišta u Nišu.

Nadežda Petrović autoportret u množini 03

Video:

 

Nadežda Petrović – Autoportret u množini

Autor: Mediapress.rs