Share
Leto nam se bliži: Saveti kako da sačuvate brisače do sledeće kišne sezone

Leto nam se bliži: Saveti kako da sačuvate brisače do sledeće kišne sezone

Naučili smo nekako, a i prirodno je, da brisače zamenimo na jesen. To je doba kada se menjaju vremenske prilike, pa ćemo žaliti za suncem i verovatno bežati od kiše i pljuskova.

automobil

Pojavom prvih kiša, iznenadnih pljuskova i varljivog vremena dolazi nam i potreba da pripremimo automobil na takve uslove. Jesen je godišnje doba koje nas podseća kako je došlo vreme za zamenu brisača, metlica na brisačima ili samo gumica. To zavisi od tipa automobila, odnosno mehanizma koji pojedini model ima na sebi. Kako god, neke delove treba zameniti, i to je trošak.

Ipak, sve zavisi od vozača kada će i koliko puta godišnje menjati brisače ili pojedine njihove delove. Ako ste savestan i pedantan vozač i barem malo ste upućeni u to kako automobil funkcioniše, onda će vam ovi saveti dobro doći. Dajemo vam neke smernice kako da vozite sigurno, a opet da se ne izlažete bespotrebnom trošku – barem što se tiče brisača.

U jesen je vreme za zamenu gumica ili metlica na brisačima. Učestale kiše nas neće iznenaditi, pa je većina vozača spremna na manji novčani izdatak. Ipak, ako niste barem malo pazili tokom proleća i leta, vreme za zamenu doći će pre jeseni.

Napisaćemo savete kako da sačuvate delove brisača za vreme sunčane sezone, posebno vrelih letnjih meseci.

Sunce oštećuje gumene delove automobila

brisaci

Bez obzira što nama prija, olakšava vožnju i pomaže prirodnim procesima, sunce oštećuje gumene delove na svakom automobilu, pa je važno da se vozač angažuje koliko je u mogućnosti, da zaštiti gumice na brisačima. Na taj način možete im produžiti radni vek, a njihov rad je kvalitetniji i bolje čiste staklenu površinu.  Ako to uradite kako treba, zamenu brisača obavljaćete jednom godišnje – na jesen. U suprotnom, ako se brisači oštete već u proleće ili leto, trebate ih zameniti još tada.

Kako nam za vreme sunčanih dana brisači nisu često potrebni, obično zaboravimo na njih i tada se pojave problemi. Zatrebaju nam s vremena na vreme, pa se iznenadnom upotrebom lako oštete.

Gumice se najviše oštete zbog dugog stajanja – odnosno nekorišćenja brisača. One se tada zapeknu za vetrobransko staklo, pa se oštete pokretanjem brisača. Da bi to izbegli potrebno je da brisače redovno uključujete čak i kada nema kiše. Naravno, uključite ih u kombinaciji sa pranjem vetrobranskog stakla, da gumice ne rade po suvoj, zagrejanoj i prljavoj podlozi.

brisaci na automobilu

Povremenim pranjem vetrobranskog stakla ustvari produžavate vek trajanja gumice brisača. Tečnost za pranje trebate redovno dosipati da bi uvek bili spremni za pranje šoferšajbne. Osim što će dobro doći za čišćenje stakla, ova tečnost će “podmazati” staklenu površinu tako da brisači lakše klize po staklu i tako čuvaju gumice.

U slučaju da dugo niste vozili svoj automobil, da je stajao na suncu, ili u hladovini ispod nekog stabla, verovatno će se na brisačima i po čitavom vetrobranskom staklu nakupiti dosta prljavštine. Ako i nema vidljivih ostataka lišća, velika je verovatnoća da će gumice od visokih temperatura zapeći za staklo.

U tom slučaju nikako ne smete uključiti brisače kako to inače i radite. Prvo je potrebno proveriti da li su zapekli za staklo. To uradite tako što ćete lagano pokušati da ih odvojite. Ako ste primetili velike naslage prljavštine, najbolje bi bilo da uzmete neku krpu i umočite je u vodu. Sa krpom očistite vetrobransko staklo i tek onda upotrebite sredstvo za pranje. Pokrenite brisače i neka odrade svoj ciklus. Sada ste spremni da krenete na put. Nema straha od oštećenja brisača tokom vožnje. Ako ste oštećenje primetili, barem ste to uočili dok je automobil van saobraćaja, pa možete reagovati na vreme.

Zbog toga i jeste jako važno proveriti stanje automobila, pa i brisača, pre polaska na bilo kakav duži put.

Rojevi insekata mogu biti problem

insekti

Većini vozača se nekada dogodilo da tokom vožnje prođu kroz guste rojeve insekata. Insekti se razmnožavaju tokom toplih godišnjih meseci i tada ih ima puno i svuda, pa mogu izazvati pravu pometnju među vozačima.

Mnogo je bolje da ne pokušavamo da očistimo vetrobransko staklo dok insekti prave nered. Naravno, trebate da pokušate da odmah uklonite ostatke sa staklene površine, ali ako je nešto i ostalo to treba srediti što pre u perionici.

Često ne stignemo da odemo isti dan do perionice, što nije veliki problem. Ali već pre sledećeg polaska na put trebamo dobro da operemo automobil i staklene površine koje su zamrljane.

Kratki osvrt i par saveta za kraj

brisaci 02

U uvodnom tekstu smo pomenuli da se brisači najčešće menjaju u jesenjem periodu. To pravilo važi samo ukoliko se pridržavate saveta iz ovog teksta, odnosno ako znate kako sačuvate brisače tokom letnjih vrućina. Ako niste pazili vrlo je verovatno da sebi stvorite dodatne troškove pa da morate da menjate brisače pre nego što je zaista bilo potrebno.

Iako stručnjaci savetuju da brisače treba menjati 2 puta godišnje, mi se nećemo složiti u potpunosti sa tom tvrdnjom. Mišljenja smo da to zavisi isključivo od vozača i njegove volje da sačuva ispravnost brisača za vreme godišnjih doba kada oni nisu toliko neophodni.  Na taj način ciljano tempirati vreme zamene za jesen, baš onda kada dolazi nestabilno vreme i počinju kiše.

Nadamo se da će ovaj tekst biti od pomoći nekom vozaču, i da ćemu pomoći da vreme zamene uskladi sa dolaskom jeseni. Ako neko želi detaljnije informacije ili želi da vidi kako izgleda online ponuda brisača – neka poseti link. Pronađite odgovarajući model brisača, metlicu ili gumicu za zamenu.

Na kraju, svaki vozač treba da zna da je brisač sigurnosni deo automobila. Ako ste savestan vozač i pazite na bezbednost svojih putnika i ostalih učesnika u saobraćaju, svakako ćete reagovati na vreme i proveriti u kakvom su stanju brisači na vašem automobilu.

 

Autor: Dragan Antić – Mediapress.rs