Share
‘Nišville’ pokreće i filmski festival ‘Movie Summit’ od 7. do 13. avgusta

‘Nišville’ pokreće i filmski festival ‘Movie Summit’ od 7. do 13. avgusta

Više od 100 dugometražnih i kratkih igranih i dokumentarnih muzičkih filmova biće prikazano pre i tokom održavanja ovogodišnjeg “Nišville jazz festivala” na više atraktivnih lokacija niške Tvrđave. Pored već ranijih godina publici poznatih “Movie stejdža” i “Kristina stejdža” gde džez pijanisti komponuju i izvode muziku na zadate neme filmove, zanimljiv će biti svakako i “Drive – In Movie Nišville” gde će posetioci iz svojih automobila na parkingu niške auto pijace (filmsko platno će biti postavljeno na bedemu Tvrđave)  moći da prate filmove u najboljoj tradiciji 50-tih godina prošlog veka.

Nisvil festival 2017

Međunarodni konkurs za prijavljivanje je u toku i već se prijavio veliki broj autora oz 30 zemalja. Selekciona komisija odabraće najzanimljivije filmove a međunarodni žiri dodeliti nagrade najboljim ostvarenjima.

Činjenica je da u Srbiji postoje filmski festivali koji povezuju film i muziku ili pojedine muzičke pravce, ali ne postoji filmski festival koji je profilisan na ovaj način sa težištem na džezu kao muzičkom pravcu i na džezu kao stilu života. U vremenu kada je potrebno afirmisati prave kulturne vrednosti nameće se potreba sublimacije filma kao sedme umetnosti i džeza kao jedne od esencija moderne muzike. Najlogičnije je da se to ostvari u okviru festivala Nišville koji je reafirmisao ovu vrstu muzike i učinio je dostupnom najširem sloju stanovništva.

Nisville 2017

Autor: Media Press