Share
‘Noć muzeja’ u Narodnoj biblioteci ‘Stevan Sremac’ u Nišu

‘Noć muzeja’ u Narodnoj biblioteci ‘Stevan Sremac’ u Nišu

Kao i svake godine, sada već tradicionalno, u subotu 20. maja 2017. godine, Narodna biblioteka „Stevan Sremac” će se svojim učešćem, programima iz oblasti kulture, edukativnog i zabavnog karaktera, pridružiti manifestaciji „Noć muzeja”.

Narodna-biblioteka-Stevan-Sremac-u-Nisu-Media-Press-1024x768Narodna biblioteka „Stevan Sremac” u Nišu; Foto: Mediapress.rs

U „Noći muzeja” vodimo vas u svet gde se prožimaju i dopunjuju umetnost reči i umetnost nota. Tako će se u 18.00 sati u Biblioteci susreti brojni književnici i muzičari. U književnom delu programa nastupiće članovi Društva književnika i književnih prevodilaca Niša, dok će u muzičkom delu programa nastupiti: Hor „Čarolija”, Sara Jorgačijević, Sanja Kostić, Petra Blagojević i Una Dimitrijević.

Veče se odvija u realizaciji Narodne biblioteke „Stevan Sremac”, Društva književnika i književnih prevodilaca Niša i Hora „Čarolija”, pod rukovodstvom Gordane Stamenković.

Noc muzeja u Nisu 2017

Od 20.00 časova, u saradnji sa Međunarodnim udruženjem „Palanski art”, u holu Biblioteke biće otvorena izložba grafika japanske umetnice Kijo Vada koja je do sada imala brojne samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu. Govoreći o njenim grafikama, Zvonimir Kostić Palanski zapaža: „Ono što na prvi pogled primećujem listajući grafičke listove japanske umetnice Kijo Vada, to je da ona ne traga za svojom inspiracijom u svetu figuracije, iako u njima ima i asocijativnih momenata koji nas mogu zavesti, već je vešto nalazi u stvarima koje neprestano menjaju svoj oblik i tok kao što su voda, vetar i mirisi. (…) Neke njene grafike mi se čine kao da su satkane od raznovrsnih mirisa, koje je jedino Kijo mogla da uoči kako se kovitlaju u vazduhu, i svakome mirisu dala je jednu boju. Za ove slike, tople i meke, može se reći da su poetične, misaone i duboko intimne. I zato mislim da se mogu najdublje proživeti uz muziku Šopena, jer je i ona takva – poetična, misaona i duboko intimna.”

Pored ove izložbe, imaćemo još jednu postavku. U pasažu Biblioteke biće postavljena izložba povodom obeležavanja sto dvadeset pet godina od osnivanja Srpske književne zadruge. Posetioci će moći da se informišu o pravilima postojanja ovog književnog i kulturnog središta, njenim istorijatom kao i naslovima Srpske književne zadruge koji se nalaze u našem fondu. Autori izložbe su Suzana Stanković, Maja Novaković i Ljubiša Nikolić.

 

Autor: Media Press