Share
Novi zakon o elektronskim komunikacijama: Registracija svih pripejd korisnika biće obavezna!

Novi zakon o elektronskim komunikacijama: Registracija svih pripejd korisnika biće obavezna!

Registracija svih pripejd korisnika mobilne telefonije biće obavezna, po novom zakonu o elektronskim komunikacijama koji je u pripremi.

Mobilna telefonija

Tatjana Andan, načelnica Odeljenja za elektronske komunikacije u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, objasnila je da su službe bezbednosti naročito zainteresovane za to zbog novonastalih međunarodnih okolnosti te je ministarstvo to uvažavajući, unelo takvu odredbu.

“Ministarstvo je uvelo ovakvu zakonsku odredbu – da se izvrši registracija svih postojećih i budućih pripejd korisnika kako bi službe bezbednosti, po potrebi, mogle efikasno da dođu do identiteta”, rekla je Andan na sednici skupštinskog Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije.

Navodeći da je novi zakon u vladinoj proceduri, Andan kaže da će oblast zakonitog presretanja i zadržavanja podataka o elektronskoj komunikaciji biti predmet posebnog zakona.

Andan je navela da je novi zakon o elektronskim komunikacijama savremen i sistemski zakon koji treba da uredi ovu oblast za koju kaže da je jedna od bitnih oblasti za dalji razvoj privrede, kao i za unapređenje kvaliteta života svakog građanina.

“Neke odredbe postojećeg zakona su poboljšane odnosno preciznije uređene, a neki nedostaci su u periodu implementacije postojećeg zakona rešeni ovim novim zakonskim rešenjima”, navela je Andan.

Jedan od njih je i, dodaje, način finansiranja Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge.

 

Izvor: Tanjug