Share
Evo kako Instagram utiče na tvoje mentalno zdravlje

Evo kako Instagram utiče na tvoje mentalno zdravlje

Prema nedavno sprovedenom istraživanju Instagram je proglašen društvenom mrežom sa najgorim uticajem na mentalno zdravlje mladih ljudi.

Fotografije Instagram

Instagram je možda zabavan i zanimljiv, ali je po pitanju uticaja na mentalno zdravlje mladih ljudi, najgori od svih društvenih mreža.

Prema #StatusofMind ispitivanju, ova društvena mreža za deljenje fotografija negativno utiče na sliku koju pojedinac ima o vlastitom telu. Osim toga, korisnici mogu da imaju osećaj da su izostavljeni odnosno da stalno propuštaju nešto važno.

U izveštaju Kraljevskog društva za javno zdravstvo (Royal Society for Public Health (RSPH)) stoji: “Platforme koje bi trebale da pomognu mladim ljudima da se povežu jedni s drugima ustvari možda podstiču krizna mentalna stanja.”

Shirley Cramer, izvršna direktorka RSPH je izjavila: “Društvene mreže izazivaju jaču zavisnost nego cigarete i alkohol, a sada su toliko ukorenjene u živote mladih da ih više nije moguće ignorisati kada govorimo o problemima sa mentalnim zdravljem mladih ljudi i njihovom dobru.”

“Interesantno je kako su Instagram i Snapchat ocenjeni najgorima za mentalno zdravlje – obe platforme su fokusirane na izgled i čini se kako podstiču osećaje nedekvatnosti i anksioznosti.”

Drugim rečima, sledeći put kada primetiš da gledaš 5684. fotku na Instagram profilu potpunog stranca – odloži telefon na par minuta. Ili još bolje, do sutra.

 

Izvor: Mtv.rs