Share
Ovo nemojte jesti pre spavanja

Ovo nemojte jesti pre spavanja

Mada se stručnjaci i dalje spore oko toga hoće li vam hamburger u noćnim satima nabaciti višak kilograma, oko jednog nema dileme – pokvariće vam san.

hrana

Nutricionisti preporučuju da tri sata pre spavanja ništa ne jedete jer se hrana toliko zadržava u želucu prosečne osobe nakon čega putuje do tankog creva. Možda se nećete probuditi u toku noći, ali spavaćete lošije, pa ćete biti pomalo umorni narednog dana. Nije nebitno ni šta jedete pre odlaska na počinak, a ove namirnice bi trebalo da izbegavate.

Čokolada – Ne samo da ćete uneti šećer, već i kofein. Čokolada ne sadrži mnogo kofeina, ali i mala količina ove hemikalije može poremetiti san. Zato ne bi trebalo da pijete ni čaj neposredno pre spavanja.

Masno – Mleko, jogurt, avokado, sladoled, orašasti plodovi, puter i sir su na listi za izbegavanje jer se masna hrana sporo vari.

Kisela hrana – Prženo i začinjeno ne treba da jedete pre spavanja jer je reč o “kiseloj hrani”, a čak 10 posto mlađih muškaraca pati od kiseline iako to i ne zna.

Alkohol – Možda će vam čašica-dve pomoći da lakše utonete u san, ali alkohol remeti dublju fazu u kojoj se najbolje odmaramo.

Savet plus: Ako ste gladni, pojedite bananu ili kivi jer se brzo vare, žitarice celog zrna jer pojačavaju lučenje serotonina, kajganu koja se vari brže od kuvanih jaja.

 

Autor: V.V.

Izvor: Novimagazin.rs