Share
Srbija: Pojavila se opasna droga za silovanje! Par kapi izaziva 6 sati amnezije

Srbija: Pojavila se opasna droga za silovanje! Par kapi izaziva 6 sati amnezije

Policija je na tri lokacije u Beogradu zaplenila 4,5 litara droge za silovanje (GHB), takozvanog tečnog ekstazija. Samo par mililitara ove supstance, koja se podmetne žrtvi u piće, izaziva omamljenost i potpunu amneziju u roku od šest sati. GHB u veoma maloj količini, od jednog mililitra, izaziva blažu euforiju, kao kod pijanstva, ali u većoj količini izaziva amneziju.

– Droga je bez boje, i skoro da nema ni miris, tako da ne može da se primeti ukoliko se nekome sipa u piće. Dovoljno je samo dva do tri mililitra ove supstance da nakon desetak-dvadesetak minuta žrtva oseća omamljenost, ponekad mučninu, i izgubi pamćenje – naveli su u policiji.

Dejstvo ove droge traje čak 11 sati, ali se pamćenje žrtvi vraća nakon tri do šest sati, posle čega se ne seća šta se dogodilo.

– Nju često koriste silovatelji, baš zbog takvog dejstva. Kada nastupi delovanje narkotika, žrtvu odvode negde i siluju je. Nakon toga je vraćaju na mesto gde su je pronašli. Žrtva je svesna da je zlostavljana kada se osvesti, ali ne zna ni gde, ni kada – kazali su iz policije.