Share
Intervju: Branko Golubović Golub (Goblini): ‘Punks not dead!’

Intervju: Branko Golubović Golub (Goblini): ‘Punks not dead!’

Najbitniji srpski pank – rok bend, Goblini, nastupiće u Nišu u petak 14. jula zajedno sa Cepenim Čuncima iz Ladovice. Koncert počinje od 21 sat i Goblini će ovom prilikom sa niškom publikom proslaviti 25 godina postojanja benda i 20 godina od izlaska albuma ”U magnovenju”. O tome kako su došli na ideju da formiraju bend, kako je nastalo ime Goblini, kakve ih anegdote vezuju za Niš i mnogim drugim temama, razgovarali smo sa pevačem i frontmenom Goblina, Brankom Golubovićem – Golubom.

Goblini su nastali 1992. godine i ove godine proslavljate 25 godina rada. Bilo je mnogo uspona i padova, a od 2001. do 2010. godine bend nije radio. Šta vas je inspirisalo da opstanete svih ovih godina i kako ste uspeli u tome, obzirom da znamo da uopšte nije lako baviti se rokenrolom u zemlji Srbiji, a takođe znamo da trenutno živite u Etiopiji, što dodatno otežava stvari?

Kad nešto voliš i želiš ni velika udaljenost te ne može sprečiti. Kada jednom osetiš binu u životu – „navučen” si i nema odustajanja.

Kako ste uopšte došli na ideju da formirate bend i ko su glavni krivci za nastanak Goblina? Da li ste na početku verovali da ćete opstati ovoliko dugo?

Alen i Vlada su davne 1992. došli kod mene sa idejom da pevam u bendu – ostalo se zna. Mi smo gurali našu priču i zabavljali se – jedino što smo tada znali – nema neću, ne mogu i da ne smemo odustati.

Zašto baš ime Goblini i ko je kumovao?

Sedeli smo jedan dan i u ruke nam je došla knjiga „Vile i vilenjaci“- listali smo knjigu, naišli na Gobline i okidač je bila rečenica da na dobro uzvraćaju dobrim, a na zlo zlom. To je bio okidač za ime benda.

Fanovi u Nišu vas očekuju sa velikim nestrpljenjem, a obzirom da živite i radite u Etiopiji, koliko ćete kilimetera preći da biste nastupili u Nišu?

Hiljade i hiljade kilometara, neprospavanih noći, ali nije teško kada voliš i čekaš „binu“.

Kada govorimo o Nišu, biće ovo vaš peti nastup u gradu na Nišavi od 2011. godine. Reklo bi se da postoji neka posebna veza između Goblina i Nišlija?

Daaa. Uvek puni koncerti, temperamentna publika – jednom rečju Ludilooo. Jedva čekamo. Niš je naš!

Da li postoji neka zanimljiva anegdota vezana za Niš?

Vlada i ja – 90 – ih smo naručili ljute papričice u pljeskavici i kad smo zagrizli, bacili smo ih na pod i skakali po njima i vikali – JBT ovo kao da je “živooo!”

Goran Kostić – Kosta

Niš je nedavno izgubio svog najvećeg pankera, Gorana Kostića – Kostu, frontmena grupe Novembar. Kako ste Vi primili ovu vest, obzirom da znamo da su članovi Vašeg benda bili jako bliski sa njim?

Velika tuga za našim prijateljem, drugom i bratom. Kosta je ostavio veliki trag i nestao tiho,a njegove pesme i delo će živeti večno. Odrastali smo zajedno, svirali zajedno i družili se kad god smo mogli. Kostina smrt je veliki šok za sve nas u bendu. Otišao je prerano. Ukoliko budemo stigli da uvežbamo, voleli bismo da mu na niškom koncertu posvetimo pesmu.

Šta je sledeće za Gobline i kakvi su planovi za budućnost?

Koncerti do kraja leta a polako se radi na novim pesmama i albumu – opušteno, nemamo rokove i pritiske – kad bude – biće.

Poruka za čitaoce portala Media Press?

Punks not dead, i subota je bolja od nedelje!

Ulaznice za niški koncert mogu se kupiti po pretprodajnoj ceni od 600 dinara u Cd Sound music shopu (na samom kraju novog podzemnog prolaza), Energy music shopu (TPC Kalča-prizemlje), turističkoj agenciji Big Star (Cara Dušana 65) i pivnicama Nemir (Obilićev Venac 35) i Ministarstvo (Vojvode Vuka 12), dok će na dan koncerta koštati 700 dinara.

Video:

 

Autor: Nikola Jovanović – Mediapress.rs