Share
Šta nam se dešava kad vodimo ljubav

Šta nam se dešava kad vodimo ljubav

Srce kao da će nam iskočiti, hormoni kolaju krvotokom… Evo šta nam se dešava, od glave do pete, kad se prepustimo strastima.

Da li ste se nekad zapitali šta se dešava u vašem telu tokom seksa? Od dobrih (hormoni sreće, pojačana senzitivnost), do ne tako dobrih (povećan rizik od urinarnih infekcija), evo “sporednih” efekata seksa:

Oslobađaju se hormoni sreće. Seks stimuliše lučenje hormona zaduženih za dobro raspoloženje, kao što su oksitocin, koji pojačava osećaj bliskosti, i dopamin koji aktivira zonu za “nagrađivanje” u mozgu. Rezultat: osećate naklonost i bliskost prema partneru, a uz to ste i jako, jako zadovoljni.

Krvni sudovi se šire. Koju korist imate od toga? Pa, klitoris i cela regija vulve se povećaju i napupe, kao i krvni sudovi u zidovima vagine. To vodi do pojačane sekrecije, više sekreta znači bolju lubrikaciju i veće uživanje.

Postajemo hiperosetljivi. Naše erogene zone, uključujući bradavice, ušne školjke, vrat i genitalnu regiju postaju veoma, veoma osetljive na nadražaje, zahvaljujući pojačanoj cirkulaciji i pojačanom lučenju neurotransmitera zaduženih za čulo dodira.

Negativnih stvari nema previše (ukoliko se ne igrate glavom, odnosno, ukoliko koristite kondom), ali seks donekle povećava rizik od bakterijskih infekcija. Tokom odnosa, bakterije iz vagine i analnog otvora mogu dospeti u uretru, a ukoliko se to desi, razmnožiće se brzinom svetlosti, i zavrišićete sa urinarnom infekcijom. Rizik se smanjuje ukoliko ne odlažete odlazak u toalet, odnosno, odete da piškite čim vam se pripiški.

Sagorećete i koju kaloriju. Studija objavljena u Medicinskom žurnalu Nove Engleske kaže da će osoba teška 70 kilograma tokom seksualne aktivnosti u trajanju od šest minuta sagoreti 21 kaloriju. Ok, nije naročito efikasan metod, ali grubo gledano, za tridesetak minuta seksa, potrošićete oko 100 kalorija.

Srce vam radi ubrzano. Kao i svaka druga aerobna aktivnost, seks nam podiže puls. Vrhunac je, očekivano, kad doživimo orgazam, a u normalu se vraća za desetak do dvadesetak minuta, pokazuju istraživanja.

Mišići su napeti. Tokom orgazma, mišići karličnog dna se nevoljno kontrahuju, a aktivno grčenje i opuštanje tih mišića tokom seksa može pojačati uzbuđenje, ali i zadovoljstvo. Kegelove vežbe su zakon, devojke.

Opuštanje. Orgazam je “okidač” za lučenje , prirodnog “sredstva za smirenje”. Endorfini koji se otpuštaju tokom seksa kao da nam “pročiste” um, a serotonin nas potpuno opusti, prenosi portal Health.

Izvor: Mondo.rs