Share
Nišlije, čuvajte glave: Ponovo se obrušila fasada Narodnog univerziteta u Nišu!

Nišlije, čuvajte glave: Ponovo se obrušila fasada Narodnog univerziteta u Nišu!

Deo fasade na zgradi Narodnog univerziteta u Nišu danas je počeo da se obrušava na prolaznike koji su se u trenutku nezgode zatekli na platou ispred Vojvođanske banke u centru grada.

Još uvek nije poznato šta je uzrokovalo rušenje dela mermernih ploča sa stubova, ali se pretpostavlja da je problem dotrajalost zgrade koja datira iz 1954. godine.

U trenutku nezgode bilo je puno roditelja i dece koji su spas od vrućine potražili kraj fontane u centru grada.

Ugroženi su životi prolaznika, jer su kompletne ploče sa fasade počele da se odvajaju i padaju na prolaznike – strahuju zabrinuti očevici.

Roditelji čija deca pohađaju ovu školu veoma su uznemireni i apeluju na nadležne da hitno izdvoje novčana sredstva za sanaciju oštećene fasade, tvrdeći da oštećenja na zgradi prete da ugroze bezbednost učenika, profesora i prolaznika.

Moja ćerka je učenica Pravno-poslovne škole koja se nalazi u sklopu Narodnog univerziteta. Ne smem ni da pomislim na to da je danas mogla smrtno da nastrada vraćajući se sa časova. Srećom da su deca trenutno na raspustu.

Da li treba da dođe do nezgode da bi Grad nešto preduzeo, da li treba da šaljemo decu u školu i da se plašimo da li će im fasade pasti na glavu – pita zabrinuta majka.

Podsećanja radi, ovo je četvrti slučaj obrušavanja fasade Narodnog univerziteta i Pravno-poslovne škole u proteklih par godina.

Posebnu pažnju treba obratiti na bezbednost prolaznika jer prostor nije obezbeđen trakama upozorenja koje bi ukazale na potencijalnu opasnost ukoliko se nastavi urušavanje sporne fasade.

U toku je i rekonstrukcija hotela Ambasador, a deo kolovozne trake u Voždovoj ulici je zatvoren za vozila, kao i pešačka zona na Trga kralja Milana, što dodatno otežava kretanje pešaka i vozila.

 

Autor: M. Bukovac – Mediapress.rs