Share
Kako da sa sigurnošću znate da neko prisluškuje vaš mobilni telefon?

Kako da sa sigurnošću znate da neko prisluškuje vaš mobilni telefon?

Danas u Srbiji svako svakog može da prisluškuje. Prodavcima oprema za prisluškivanje dovoljna je samo vaša čvrsta reč tj. potpis da kupljenu robu nećete dalje zloupotrebljavati. Ali, to niko nikada neće proveravati. Za tili čas možete postati jedan od tajnih agenata, a prodajni asortiman i oprema je toliko široka i raznovrsna da bi u nekom trenutku i čuveni svetski operativac, Džejms Bond, mogao da Vam pozavidi.

Prisluškivanje je ljudima ušlo „pod kožu“

Uvoz i prodaja robe za prisluškivanje nije posebno regulisana, ali prisluškivanje razgovora jeste Ustavom. Takvu aktivnost samo uz posebnu dozvolu Suda mogu izvršiti policija, BIA, VBA i Služba za organizovanu borbu protiv kriminala.

Ali, to nije procedura, pa imamo da ljubomorni muževi i žene, studenti, poslodavci za nadgledanje svojih zaposlenih koriste ove uređaje. Tako da za male pare vrlo lako možete postati „špijun amater“. Prisluškivači su iz godine u godinu veoma traženi i njihova isporuka je, možemo reći, u značajnom porastu. Najnoviji modeli prisluškivača mogu se naći bukvalno svuda. U svaki kućni aparat se lako može ugraditi, možete ga nositi sa sobom, ali je, čini se, najpopularniji onaj za mobilne telefone.

Pretpostavka da se mobilni uređaji najčešće prisluškuju potkrepljena je činjenicom da se tako na najbrži i najtačniji način može doći do poverljivih informacija. Ali šta raditi, kako otkriti prve znake prisluškivanja i kako se boriti protiv toga? Postoje mnogi trikovi koje možete koristiti, tako da se moguća rešenja nameću sama po sebi.

Saveti za otkrivanje prisluškivača

Na internetu postoji veliki broj tutorijala i uputstava kako da hakujete tuđi telefon. Pri tome hakeri najčešće koriste različite vrste virusa ili melvera. Prisluškivanjem tuđeg telefona ozbiljno pretitete da narušite privatnost praćenog što, sa druge strane, može ostaviti trajne posledice po njegovu intimu i svakodnevni život uopšte. Takođe, postoje i brojni saveti kako da „provalite“ tzv. „hakere u pokušaju“.

Svakako najlakši način jeste da ukucate *#06# nakon čega će se na ekranu Vašeg telefona pojaviti IMEI kod, koji veoma liči bar kodu. Otvorite postavke telefona, pa zatim status. Ukoliko su poslednje dve cifre jednake IMEI kodu niko vas ne prisluškuje. U suprotnom na vama je da preuzmete konkretne korake kako biste sprečili zadiranje u vašu privatnost.

Ako i dalje sumnjate da li informacije negde „cure“ pratite rad vašeg mobilnog uređaja. Proverite da li je vruć, jer ako jeste to znači da je podložan nekoj aktivnosti, odnosno u slučaju da je telefon nedavno korišćen. Zato pratite da li je vašem uređaju potrebno češće punjenje baterije, pogotovo ako je u pitanju noviji model, jer to može biti znak da još neko osim vas koristi vaš mobilni.

Da li je vašem telefonu potrebna čitava večnost da se ugasi, a potom pozadinsko svetlo dugo radi. Iako ovaj „simptom“, kao i prethodno pomenuti, može biti posledica drugih aktivnosti, zbog problema sa hardverom i softverom, ne treba ga zanemariti.

Takođe, budite spremni da na vreme reagujete ukoliko primetite i mnoge duge čudne aktivnosti kao što su smetnje prilikom razgovora, ali i čudni šumovi u daljini.

 

Autor: Nikola Stojanović

Izvor: Juznasrbija.info