Share
Navike pomoću kojih će vaše samopouzdanje rasti

Navike pomoću kojih će vaše samopouzdanje rasti

Ako je vaše samopouzdanje oslabljeno, usvojite ove navike koje će vam pomoći da se osećate dobro u sopstvenoj koži.

1. Zaustavite unutrašnjeg kritičara

Nema ništa loše u konstruktivnoj samokritičnosti, ali kada unutrašnji kritičar radi protiv vas, to znači da je vreme za promenu. Koliko ste puta sami sebi izgovorili rečenicu: „Zašto si tako loša u tome što radiš?“ Koliko ste puta pomislili da ste manje sposobni od drugih ili posumnjali u vlastitu vrednost?

Sve su to destruktivne misli koje uništavaju vaše samopouzdanje. Kada se ulovite u trenutku neopravdane samokritičnosti, zaustavite tok negativnih misli. Možete to napraviti i izgovaranjem unapred pripremljene rečenice koja će postati vaša svakodnevna „mantra“. Umesto negativnih poruka, uputite sebi pozitivnu poruku koja će vas ispuniti zadovoljstvom i motivisati: „Ja sam sposobna i pametna žena koja zaslužuje samo najbolje.“

2. Pronađite motivaciju

U trenutku kada si postavite ciljeve, lakše ćete odrađivati svakodnevne obaveze. Kada imate motivaciju, bez obzira na to bila ona kratkoročna ili dugoročna, suočavanje sa životnim teškoćama takođe postaje lakše. Na kraju, težiti nečemu daje vam osećaj svrhe, a to direktno utiče na osećaj samopouzdanja.

3. Radite na sebi

Niste zadovoljni svojim životom ili karijerom i spremni ste za veliku promenu? Neka ona započne usvajanjem novih znanja. Stara poslovica kaže da učimo dok smo živi i zato nemojte misliti da je kasno za upisivanje nekog kursa ili seminara koji može promeniti tok vaše karijere. Životni rad na sebi, tj. usavršavanje i dodatno obrazovanje pomoći će vam da se dobro osećate u svojoj koži.

4. Svake noći zapišite zašto cenite samu sebe

Odaberite maleni dnevnik ili svesku u koju ćete svake večeri pre spavanja u tri rečenice opisati koje su vaše kvalitete i zašto cenite samu sebe. U trenutku kada je vaše samopouzdanje poljuljano, prelistaćete dnevnik i videti koliko vredite. Najbolje od svega jest to što nećete morati tražiti potvrdu vlastite vrednost od drugih ljudi, nego će vas reči koje ste sami zapisali podsetiti na to.

5. Pomozite drugima

Nije tajna da su altruisti najsretniji ljudi. Dokazano je da pomaganje drugima u nama budi osećaj sreće i zadovoljstva kakav se može postići jedino nesebičnim delima. Umesto fokusiranja na vlastite slabosti, fokusirajte se na pružanje pomoći ljudima oko sebe i ubrzo ćete primetiti da vaše samopouzdanje raste.

6. Brinite o svom zdravlju

Nikada ne smemo zaboraviti na fizički aspekt osećaja samopouzdanja. Tačnije, briga o sebi i vlastitom zdravlju takođe utiče na to hoćemo li se osećati dobro ili loše u vlastitoj koži. Pritom naglasak nije na izgledu nego na fizičkom zdravlju zahvaljujući kojem raste naša mentalna snaga, ali i samopouzdanje.

7. Svaki dan napravite jednu stvar koja vas plaši

Na ovaj način pobeđujemo sopstvene nesigurnosti i suočavamo se sa onime što nas sprečava da živimo punim plućima. To ne znači da se svaki dan morate uhvatiti u koštac s novih strahom. Možete iz dana u dan raditi samo na jednom, sve dok ga ne pobedite.

8. Prihvatite neuspeh sa pozitivnim stavom 

Od neuspeha ne treba da strahujemo. Nema sumnje da ćemo ga pre ili kasnije doživeti jer je on sastavni deo života. Važno je ne shvatiti neuspeh kao veliku tragediju. Ne odustajte kod prve prepreke jer uvek možete naći način da je zaobiđete. Nemojte se plašiti ni vlastitih grešaka jer su one samo metoda učenja.

9. Ne upoređujte se sa drugima

Ovo je navika zbog koje se često ruši naše samopouzdanje. Neko će uvek biti u boljoj poziciji od vas, zato ne vredi upoređivati sopstveni život sa životima drugih ljudi. Umesto toga fokusirajte se isključivo na svoj život i na to kako ga možete poboljšati. Čestitajte sebi na tome koliko ste daleko dospeli do sada i na nedaćama koje ste prebrodili.

10. Okružite se ljudima koji su vam podrška u svemu

Neka vaš život bude rezervisan za ljude koji vas ne sputavaju, koji vam žele samo najbolje, koji podupiru vaše ciljeve, razumeju vaše težnje i koji će vam uvek čuvati leđa.

 

Izvor: Kurir.rs