Share
Saveti za vrele dane iz Instituta za javno zdravlje

Saveti za vrele dane iz Instituta za javno zdravlje

Institut za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut” objavio je preporuke za ponašanje tokom ekstremno toplih dana, a između ostalog, savet je da se u stanovima tokom dana sobna temperatura održava ispod 32 stepena, a tokom noći na manje od 24 stepena celzijusa.

Grad Niš; foto: Mediapress.rs

Iz Instituta za javno zdravlje preporuka je da se noćni vazduh iskoristi da se prostorije rashlade, pa sve prozore treba otvoriti i držati roletne, šalone ili zastore podignute tokom noći i ranog jutra, kada je spoljašna temperatura niža.

U najtoplijem delu dana prozore i zastore treba zatvoriti, posebno one na sunčanoj strani. Pomoći će i ukoliko se isključe veštačko osvetljenje i svi električni uređaji koji nisu neophodni.

U neklimatizovanim prostorijama vazduh se može rashladiti i ako se vlažni čaršavi okače na otvorene prozore. Ako je stambeni prostor klimatizovan treba zatvoriti vrata i prozore.

Lekari ukazuju i da ventilatori mogu delimično da rashlade prostoriju, ali pri temperaturi iznad 35 stepeni celzijusa ne mogu da spreče opasnost od zdravstvenih problema izazvanih toplotom.

Savet je i da se izbegava boravak napolju u toku najtoplijeg dela dana od 10.00 do 17.00.

Treba izbegaavati naporne fizičke aktivnosti, a ako je nešto neophodno onda to treba obaviti u toku najhladnijeg dela dana, što je obično između četiri i časova ujutru.

Iz Instituta za javno zdravlje upozoravaju i da decu ne treba ostavljati u parkiranim vozilima.

Za tuširajte se preporučuje rashlađena voda, a mogu da pomognu i hladne obloge, peškiri, sunđeri, i kupke za stopala.

Za one koji moraju da izlaze preporuka je komotna odeća od prirodnih materijala, svetlih boja, uz šešir i naočare za sunce.

Savet je i da se koristi pamučna posteljina, a podrazumeva se redovno unošenje tečnosti, pre svega vode. Preporuka je i da se isključi alkohol i smanji unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića. Treba uzimati manje, a češće obroke i izbegavati hranu sa visokim sadržajem proteina.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije preporuka je i da se odmah potraži pomoć ako neko oseti vrtoglavicu, slabost, uznemirenost, intenzivnu žeđ ili glavobolju. U tim okolnostima što je pre moguće treba preći u ohlađen prostor i izmeriti telesnu temperaturu.

Ukoliko se neko ne oseća dobro zbog vrućine i nekoliko gutljaja vode ili voćnog soka sobne temperature može da pomogne.

Ako se jave bolni grčevi u mišićima odmah se treba skloniti u hlad ili ući u rashlađeni prostor. Postepeno treba unositi tečnost, najbolje vodu. Ako toplotni grčevi potraju duže od jednog sata treba potražite lekarsku pomoć.

Lekaru se treba obratiti i ako u slučaju neuobičajenih simptome poput tople i suve kože i buncanja, ili nesvestice. Dok lekar ne stigne osobu sa takvim simptomima treba rashladiti hladnim oblogama, dati joj tečnost i osloboditi je viška odeće.

 

Izvor: Novimagazin.rs