Share
Da li je klima opasna po zdravlje?

Da li je klima opasna po zdravlje?

Leto je godišnje doba kojem se svi radujemo i koje svi volimo, ali kada udare temperature preko 40 stepeni, onda se zapitamo, zbog čega toliko volimo leto. Tada dane provodimo u zatvorenim i mračnim prostorijama, a pomoć nam pružaju verni klima uređaji koji rade bez prestanka. Međutim, još od njihovog pojavljivanja diskutuje se o tome, da li su ovi uređaji zdravi po ljude ili ne.

Mi smo odlučili da se pozabavimo tom temom i da vam ponudimo odgovor.

Iako klima pruža potrebno rashlađivanje koje nam može olakšati dane za vreme tropskih vrućina, istraživanja su pokazala da klima uređaji utiču na zdravlje ljudi. Najviše rizikuju oni koji rade u klimatizovanim prostorijama i koji se nalaze u prostorijama koje imaju veliku temperaturnu razliku. Oni koji rade u klimatizovanim kancelarijama pate od hroničnih glavobolja, upale sinusa i čestih prehlada, jer je organizam pod uticajem veštačkog hladnog vazduha koji utiče na čitav organizam, pa i na pluća.

Druga velika opasnost preti od toplotnog udara. Iako nas klime rashlađuju, postoji velika opasnost kada izađemo van klimatizovane prostorije. U nekim prostorijama kao što su tržni cenrti, temperatura može biti manja i do 20 stepeni, što može dovesti do velikog temperaturnog šoka. Oni koji iz hladnog pređu u toplo tada imaju veliku šansu da dožive toplotni udar.

Treća česta pojava su problemi sa disanjem. Freon iz klima uređaja nije zdrav i ako se mnogo udiše može dovesti do poremećaja u disanju. Najviše su pogođeni vozači automobila koji koriste klimu: Automobilski klima uređaji često imaju buđ koja širi različite bakterije koje mogu dovesti do pojave astme i drugih disajnih oboljenja.

Suva koža je problem koji vas neće mnogo pogoditi ali se takođe javlja. Hladan vazduh isušuje kožu, pa ako ste veći deo dana pod klima uređajem, onda vam savetujemo da koristite hidratne kreme.

Kako biste izbegli prehlade, savetujemo da ne budete na direktnom udaru klima uređaja i da ne spavate sa uključenom klimom.

 

Autor: V.P.

Izvor: Muskimagazin.rs