Share
Kako da se opustite pred spavanje

Kako da se opustite pred spavanje

Drage dame, da li biste želele da se svakog jutra probudite sa osećanjem osveženja? To može biti veoma jednostavno. Potrebno je samo da napravite neke izmene u Vašoj rutini pre spavanja. Probajte ove savete kako biste se opustile i legle u krevet spremne da zaspite odmah!

Spremite se za sutra

Počnite sa upisivanjem bilo kakvih važnih zadataka koje treba da završite sutra ili pripremite odevnu kombinaciju za sledeći dan. Pisanjem podsetnika i pripremanjem garderobe uveče, smanjuju se šanse da ćete ležati u krevetu razmišljati o tim stvarima!

Istegnite se!

Nekoliko minuta provedenih u istezanju i fokusiranju na disanje može pomoći da povećate protok krvi kroz mišiće, što može pomoći Vašem telu da se oporavi od napornog dana. Rastezanje može biti dobro za smanjenje napetosti koja prirodno raste tokom dana.

Popijte šolju čaja

Kada pokušavate da pripremite svoje telo za spavanje, bilo bi dobro da preskočite kafu ili alkohol ako ga pijete i umesto toga popijete šolju čaja. Zapamtite da je kafa stimulant, tako da ćete se od nje osećati još budnijim. Kafa je više od toplog napitka, na mnogo utiče na Vaše telo. Ako volite da popijete topli napitak uveče, pokušajte sa laganim biljnim čajem kao što je kamilica.

Udobno se smestite

Ko ne voli da se raskomoti u pižamu? Zar se ne osećate mnogo udobnije kada je obučete? Kada pokušavate da zaspite, želite da Vam bude što udobnije i zato obucite nešto u čemu Vam neće biti vruće, odnosno hladno (u zavisnostiod godišnjeg doba) i što se neće previše uvrnuti oko Vas kada se budete okretali tokom noći.

Odradite svoju rutinsku noćnu negu kože

Svako ima rutinu nege kože lica u zavisnosti, naravno, od tipa kože. Zato Vam nećemo govoriti šta da mažete, a šta ne jer verujemo da to već i sami znate. Međutim, ono što je ključno jeste da očistite i umijete svoje lice pre polaska u krevet, a nakon toga nanesete kremu ili losion koji Vam najviše prija. Dakle, ono što želimo da naglasimo jeste da NIKAKO ne ležete u krevet sa ostacima šminke, ma koliko bili umorni, jer pored toga što to za Vašu kožu nikako nije dobro, ne možete se opustiti i nećete lepo spavati ako Vam koža nije osvežena i ne može da diše! Takođe, nežni miris kreme koju koristite može imati umirujuć efekat, koji će svakako doprineti opuštanju i mirnom snu.

Umirite svoj um

Kako ćete ovo raditi zavisi u potpunosti od Vas samih, ali ono što svakako preporučujemo je da sklonite ili bar ugasite svu elektroniku u spavaćoj sobi! Već smo pisale o tome kako tehnologija zapravo može uticati na san i kako drži mozak aktivnim.

Pokušajte sa malo lagane meditacije ili provedite malo vremena u čitanju pred spavanje. Odvajanjem malo vremena da se „spustite“ i opustite možete u mnogome poboljšati kvalitet sna i probuditi se sa osećanjem sreće i osveženja!

Izvor: Zdravaifit.rs