Share
Srbija: Vozače vrebaju noćni radari

Srbija: Vozače vrebaju noćni radari

Od prvog dana sledeće nedelje počinje pojačana kontrola na drumovima Srbije. Naši “saobraćajci” dobili 50 najsavremenijih uređaja za merenje brzine

Saobraćajna policija; foto: Mediapress.rs

Uprava saobraćajne policije opremljena je sa još 50 najsavremenijih radarskih uređaja za merenje brzine koji mogu da se koriste i u noćnim uslovima, u šta će se uveriti naši vozači već početkom sledeće nedelje.

– Od ponedeljka, 21. avgusta i naša saobraćajna policija će, baš kao i sve članice međunarodne organizacije TIPSOL (28 zemalja Evrope) uključiti u akciju pojačane kontrole brzine vozila na drumovima – kaže Boban Milinković, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP Republike Srbije.

On dodaje da će posebnu pažnju posvetiti noćnim kontrolama, što savremeni radari omogućavaju.

– Istovremeno će se kontrolisati i alkoholisanost vozača jer je vožnja pod dejstvom alkohola uzrok velikog broja nesreća. Statistika je tu jasan pokazatelj – kaže Milinković. – U poslednje dve godine je na našim drumovima poginulo 1.206 ljudi, a čak 244 je nastradalo u udesima u kojima je neki od učesnika vozio pod dejstvom alkohola. Veliki doprinos smanjenju broja udesa u saobraćaju pod dejstvom alkohola daje i akcija koju već 10 godina zajednički sprovode Uprava saobraćajne policije MUP Srbije i Apatinska pivara “Dok pijem ne vozim”.

Vožnja pod dejstvom alkohola uzrok velikog broja saobraćajnih nesreća

Prosečno se, godišnje, u Srbiji iz saobraćaja isključi oko 50.000 vozača zbog nedozvoljene količine alkohola u krvi, dok je njih oko 10.000 moralo da bude zadržano na trežnjenju.

– Ovakve akcije daju sjajne rezultate, jer deluju i preventivno – kaže Milinković kome je generalni direktor Apatinske pivare Vladimir Novaković uručio novu donaciju od 10 najsavremenijih alkometara.

Ukupno, za poslednjih deset godina, donirano je 105 alkometara.

USKORO NOVI ZAKON O SAOBRAĆAJU

SVI pravilnici neophodni za unapređenje bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije su završeni, pa i onaj na koji se čeka još od 2009, Pravilnik o tehničkim pregledima.

– Pravilnici će biti usvojeni istovremeno kada i novi zakon o bezbednosti saoobraćaja koji će vrlo brzo ući u skupštinsku proceduru – kaže Boban Milinković.

 

Autor: P. Ž.

Izvor: Novosti.rs