Share
Ove građevine u Pragu vas prosto dozivaju da ih obiđete

Ove građevine u Pragu vas prosto dozivaju da ih obiđete

Prag je jedan od gradova sa najbogatijom istorijom u Evropi, gde svaki kamen kaldrme i gradski trgovi odjekuju prošlošću. Arhitektura u Pragu je bogato žarište različitih stilova – gotskog, baroka, romanskog i mnogih drugih. Lepota istraživanja grada leži u činjenici da ove građevine nisu samo ostaci nekog prošlog vremena, već žive i danas.

Prelepe građevine i arhitektura nisu jedino bogatstvo Praga. Pored brojnih atrakcija od kojih zastaje dah, ovaj grad ima specifičnu energiju i prava je parti destinacija za mlade. Spektakularan pogled na grad i zamak obasjan šarenilom vatrometa tokom proslave Nove godine je nezaboravan doživljaj. Međutim, grad je toliko bogat impresivnim građevinama da je teško obići ih sve.

Pogledajte koje su najlepše građevine u Pragu, koje prosto morate posetiti ako sa drugim mladima pođete na ekskurziju – putovanje u Prag.

Karlov most

Karlov most je kameno zdanje iz 14. veka. Ova veličanstvena struktura, jedna od najlepših gradskih atrakcija, je glavna pešačka ruta, koja povezuje Stari grad sa Gornjim gradom i Zamkom.

Sa Karlovog mosta posetioci mogu da uživaju u bajkovitom pogledu na Prag. Široka reka Vltava protiče ispod njega, okružena sa obe strane elegantnim zgradama. Dok zamak zauzima dominantnu poziciju nad gradom. Ovde ste zaista u centru grada.

Karlov most je ispunjen ljudima tokom dana. Ulični umetnici skiciraju i muzičari sviraju; potražite i džez bend, koji je naročito zabavan. Ali za pravi romantični beg od gužve, probajte da prošetate rano ujutru ili u bilo koje vreme u večernjim satima.

Sredinom 14. veka kralj Karlo IV naredio je izgradnju mosta, koji će spojiti dve obale reke Vltave. Kamen temeljac je postavljen u 1357. godini. Omiljeni arhitekta i graditelj Karla IV-a, Peter Parler, nadgledao je većinu posla. Prvobitna ideja je bila da izgradi funkcionalnu građevinu za viteške turnire, a dugi niz godina jedini ukras na mostu je bio raspeće. Kasnije, katolička želja za ukrašavanjem za rezultat je imala postavljanje 30 statua,  podignutih između 1600. i 1800. godine.

Sada ima 75 statua na mostu, ali, kako su poplave i prirodne katastrofe tokom vekova oštetile originale, većina današnjih su kopije. Možda najzanimljivija, kao i najstarija, je ona od Jovana Nepomuka (8. sa desne strane kada se most prelazi ka zamku).

Stavovsko pozorište

Otvoreno 1783. to je najstarije pozorište i najlepša neo-klasična građevina u Pragu. Smatra se jednim od najlepših pozorišta u celoj Evropi.

Njegov jedinstven šarm ne može biti pravilno prenet slikama ili rečima. Kada uđete, skoro da osećate duhovno prisustvo izuzetno talentovanih muzičara, reditelja, umetnika i pisaca koji su prolazili kroz njegova vrata. Pozorište će biti zauvek povezano sa Mocartom, muzičkim genijem čiji je život i rad imao veliki uticaj na grad Prag. Mocart je ostao i radio u Pragu u nekoliko navrata, stvarajući opere koje će se kasnije izvoditi u pozorištu.

Iako je svetska premijera Figarove ženidbe bila u Beču 1786. godine, trijumfovala je tek ovde u Pragu. Taj uspeh pred boemskom publikom bio je toliki da je Mocart naknadno angažovan da radi na čuvenoj operi ‘’Don Đovani’’.

Kuća koja pleše

Ne, nije vam se pokvario monitor, niti je ova slika loš fotošop. Ova zgrada je postavljena na sjajnoj lokaciji pored reke Vltave u Pragu. Njen dizajn je jedinstven, a posebno zapada za oči kontrast u centru grada, jer je to moderna zgrada okružena istorijskom arhitekturom.

Izgrađena je između 1992-1996. Ima smele, zakrivljene obrise, pa su je stanovnici Praga krstili kao “Zgradu Fred i Džindžer”, po uzoru na legendarni plesni duo.

Potkrovlje je jedini deo zgrade otvoren za javnost, i dom jednog od najboljih restorana u gradu.

Opštinska kuća

Opštinska kuća u Pragu je najistaknutija građevina u stilu secesije u samom gradu, i jedna od najlepših u Evropi. Unutra su veličanstven kompleks soba, najveće koncertne dvorane u Pragu, elitni francuski restoran, autentični češki restoran – pivnica, tradicionalni kafe, prvi američki bar u Češkoj i izložbene prostorije.

Opštinski kuća otvorena je 1912. godine, a izgrađena je na mestu nekadašnje palate vrhovnog suda. Stekla je istorijsku slavu 28. oktobra 1918. godine, kada je u njoj objavljenjo proglašenje nezavisne države Čehoslovačke.

Ovo zdanje je glavna atrakcija na Trgu Republike gde se nalaze brojne znamenite građevine Praga. Nalazi se pored Prašne kule, jednog od nekadašnjih ulaza u Stari grad. Zgrada je predivna sa svih strana. Spoljašni zidovi su ukrašeni finim radom od kamena, zlatnim ukrasima, freskama i vitražima.

Unutra, mermerno stepenište vodi do grandiozne koncertne hale Smetana. Ova dvorana je arhitektonsko remek-delo, mešavina od klesanog belog kamena i zlata, osvetljena sa više od stotinu svetala, i sa freskama koje krase zidove.

Astrološki sat

Izgrađen na jednoj strani stare gradske kule, potiče iz 15. veka. A da biste u potpunosti doživeli komplikovani mehanizam sata, pridružite se publici ispred tornja kako biste videli povorku od dvanaest apostola: na svaki sat, mala vrata se otvaraju i Hristos maršira ispred njegovih učenika, dok kostur smrt zvoni zvono. Po mnogima, sat može da ponese titulu najlepše građevine u Pragu.

Ispod su 12 medaljona sa znacima zodijaka, dodati 1865. godine. Kula starog grada, izgrađena 1338. je jedna od najupečatljivijih zgrada u Pragu. Unutra su stepenište i lift. Posetioci se mogu popeti ili voziti do vrha kako bi doživeli sjajan pogled na Stari gradski trg, i ostatak Starog grada.

1364. godine kula je pridružena jednoj privatnoj kući, a ta kuća je pridružena drugim kućama pored. Ovaj spoj zgrada je postao poznat kao Stara gradska četvrt. Sveobuhvatna rekonstrukcija 1470. je nastavila da integriše još građevina u ovaj spoj, i sve građevine su bile renovirane u gotskom stilu.

Praški dvorac

Praški dvorac, izgrađen oko 880. godine, je najveći srednjovekovni dvorac u Evropi i nekada je bio sedište kraljeva Češke. Danas, predsednik Češke vlada iz zamka, a to je istovremeno glavna turistička atrakcija u Pragu.

Kompleks pokriva više od 7 hektara i postavljen je oko tri velika dvorišta. Dominantna zgrada u okviru kompleksa, a najprepoznatljivije obeležje u Pragu, je Katedrala svetog Vita.

Destruktivni ratovi i požari i brojna renoviranja, doveli su do  neobične mešavine palata, crkava, velikih dvoranan, državnih stanova, manastira, tornjeva, utvrđenja, muzeja i umetničkih galerija.

Posetioci mogu da uđu u kompleks i istražuju besplatno, a postoje i ture koje pružaju detaljniji uvid u istoriju i lepote dvorca.

Najveća opasnost prilikom posete Pragu je ustvari njegova lepota. Vrlo lako se možete zaljubiti i ostati potpuno očarani šarmom češke prestonice, kao što su mnogi veliki umetnici i naučnici postali žrtve ljubavi prema Pragu, ali su takođe ostavili svoj trag kako bi mi danas uživali još više.

 

Autor: Dragan Antić – Media Press