Share
Čuvajte se zamki koje vam donose besplatne Wi-Fi mreže!

Čuvajte se zamki koje vam donose besplatne Wi-Fi mreže!

Besplatne Wi-Fi mreže mogu da budu odlična stvar ako želite da uštedite mesečnu količinu interneta, ali treba biti oprezan – veliki broj njih zapravo su zamke koje mogu da koštaju mnogo više od nekoliko potrošenih megabita.

Isključite Wi-Fi kada ga ne koristite

Isključivanjem bežične mreže rešili ste tri stvari: baterija uređaja će duže trajati, nećete moći da se povežete na lažnu mrežu i bićete pošteđeni lavine napornih reklamnih mejlova. Dodatni nivo odbrane predstavlja ekstenzija DoNotTrackMe, koja će raznim stranicama i uslugama blokirati pristup vašoj trenutnoj poziciji.

Koristite VPN

VPN, odnosno Virtualna Privatna Mreža (Network) pruža vam anonimnost dok ste online: web stranice koje posetite videće adresu virtualne mreže, a ne one koju trenutno koristite. VPN je, upozoravamo, plaćena usluga koja će usporiti vašu mrežu. Cena usluge, doduše, nije astronomska, a ako ste baš škrti, postoje i VPN-ovi koji ne naplaćuju ništa.

Ne dozvolite uređaju da upamti besplatnu mrežu

Većina smartfona automatski će zapamtiti hotspot šoping centra ili aviona koje su ranije koristili. Lažnjaci mogu da kloniraju ime te mreže i ‘ulove’ vaš uređaj kada pokuša da se priključi na legitimni hotspot. Cena? Vaš novac, identitet i podaci.

Dobro obratite pažnju na ime mreže

Hakeri vrlo često koriste imena mreža koja su vrlo slične originalu. Jedina razlika je to što će autentični hotspot tražiti neku vrstu autorizacije, dok će lažni biti potpuno besplatan. Pre nego što sledeći put krenete da se priključite na hotspot, uvek pitajte konobara ili vlasnika usluge za tačno ime mreže.

Instalirajte antivirus

Ovo je vrlo važno: uvek, ali uvek imajte ažurirani antivirus softver. Postoje stotine načina da se vaš uređaj hakuje, a vaš zadatak je da bar budete u toku. Uostalom, antivirus će vas podsetiti da pazite kada se priključujete na lažne hotspotove.

Koristite mrežu koja od vas traži pristupanje u dva stepena

Mreža koja ne traži lozinku ili vam ne šalje poruku potvrde često je lažna. Kako biste ostali bezbedni, birajte hotspot koji vam pre povezivanja šalje SMS. To štiti i vas i mrežu od kriminalaca koji prave opasne duplikate besplatnih Wi-Fi mreža.

 

Izvor: Dnevno.rs