Share
Kako smanjiti potrošnju goriva i uštedeti u vožnji

Kako smanjiti potrošnju goriva i uštedeti u vožnji

Evo jednostavnih saveta koji će vam pomoći da sačuvate koji (mili)litar u vožnji.

Preporučeno gorivo

Nezavisni stručnjaci su dokazali da je bolje sipanje preporučenog, a ne najskupljeg goriva na tržištu. Performanse koje dobijate gorivom sa više oktana neće “pobediti” uštedu. Sa druge strane, ako vozite auto kome je preporučeno visokooktansko gorivo, nemojte nikako sipati neko manje kvalitetno, jer može doći do oštećenja motora. Treba pomenuti i da premijum goriva sadrže i komponente poput deterdženata, koje služe za čišćenje nekih sistemskih delova automobila. Dakle, i ako vam nije preporučeno, sipajte ponekad i ono najskuplje.

Pneumatici

Proveravajte često pritisak u gumama. Posebno ako planirate dužu vožnju auto-putem. Manji pritisak u gumama od propisanog (info se na većini automobila nalazi na unutrašnjem delu vozačevih vrata) može značajno uticati na potrošnju.

Višak tereta

Vozite se lagano. Ma koliko da zvuči nemoguće, probajte da putujete što manje opterećeni. Dokazano je da kod prosečnog automobila (1,4l, 100KS) smanjenje mase od 50kg može sniziti potrošnju i do dva procenta. Dakle, izbacite sve nepotrebne stvari iz gepeka, a ako živite blizu benzinske stanice, nemojte puniti rezervoar do vrha. Dovoljno je da imate 20-30 litara u rezervoaru.

Aerodinamika

Aerodinamika igra sve veću ulogu u modernim automobilima jer utiče na performanse, a samim tim i potrošnju. Ovde je savet jednostavan: krovni nosači i kofer su “zabranjeni”, osim kad idete na more sa decom. Na aerodinamiku utiču i spušteni prozori. E sad, klima ili spušteni prozori? Na autoputu – klima, u ostalim prilikama – prozori. Naravno, klimu koristite pametno – minimalna temperatura i maksimalna jačina utiču i na potrošnju, ali i na zdravlje!

Gasite motor

Sve više modernih automobila ima “stop/start” sistem koji automatski gasi motor. Ako vaš automobil nema ovu novotariju, gasite motor, ako procenite da ćete biti u mestu više od dvadesetak sekundi.

Menjač

Još jedna moderna opcija je indikator promene brzine. Ako ga slušate, onda ćete se daleko češće “igrati” menjačem, ali ćete i značajno smanjiti potrošnju. Ali imajte na umu da automobil koji je u petom stepenu prenosa i ide 60 km/h, ima ubrzanje na nivou ranjenog puža. Za uštedu koristite i kočenje motorom, bilo da se približavate semaforu u gradu ili se spuštate niz neku planinu. U tom modu, potrošnja je nula za razliku od „lera“, odnosno kad menjač nije u brzini.

Planiranje puta

Krećete na duži put koji podrazumeva prolazak kroz veći grad ili preko državne granice? Pre polaska, bacite pogled na neku od mapa (Google Maps, Here WeGo, Waze…) na vašem pametnom telefonu. Aplikacija će vam preporučiti alternativni put, koji je obično brži i ekonomičniji. Takođe, ako vam telefon i ne preporuči, u špicu sezone godišnjih odmora, prelazak granice na nekom manjem popularnom prelazu vam može uštedeti pare, vreme i živce.

Gradska vožnja

Sa druge strane, svakodnevni odlazak u centar grada kolima govori da ste vi jedna veoma bogata osoba. Gužve, traženje i plaćanja parkinga uz gubitak živaca i enormnu potrošnju su nešto što možete izbeći korišćenjem javnog prevoza ili šetanjem. Ako ipak želite da idete kolima, a taksi vam je preskup, onda vam preporučujemo alternative u vidu Car:Go (u Beogradu) ili Ubera (u ostatku sveta). Naravno, i “carpooling” je popularna opcija – vozite se sa kolegama ili prijateljima i na kraju podelite troškove.

 

Autor teksta: Marko Tanasković

Izvor: Mondo.rs