Share
Nikako ne smete držati telefon u džepu iz ovog strašnog razloga!

Nikako ne smete držati telefon u džepu iz ovog strašnog razloga!

Mnogi od nas imaju automatsku rutinu svaki put kada napuštaju kuću – zgrabimo ključeve i stavimo ih u jedan džep, a mobilni telefon u drugi. Međutim, većina ljudi nije svesna da ova jednostavna navika može da bude opasna po zdravlje. Iako izgleda kao najlogičnije mesto za držanje telefona, džep na pantalonama je zaravo najgore mesto na kome možete držati telefon. Evo zbog čega.

Godinama, razne organizacije širom sveta proučavaju da li korišćenje mobilnih telefona i njihova blizina našim telima, povećavaju rizik od nastanka raka. Iako još uvek nije donešen konačan zaključak, dosadašnji rezultati ne izgledaju dobro: Mnoge studije su pronašle vezu između korišćenja mobilnih telefona i raka kože i polnih organa. Postoje i dokazi da upotreba obilnih telefona oštećuje i centralni nervni sistem, što je veoma ozbiljno jer on bukvalno kontroliše naš ceo organizam. Ali kako je ovo moguće? Pametni telefoni generišu elektromagnetnu energiju u obliku radio talasa. To znači da što nam je uređaj bliže telu, to smo većoj radijaciji izloženi i to može imati veoma štetne efekte po naše zdravlje.

Kod muškaraca, nošenje telefona u džepu blizu polnih organa, smanjuje proizvodnju i brzinu spermatozoida. Nemojte paničiti – ovo ne znači da će svako ko nosi telefon u džepu postati sterilan. Ono što je sigurno, jeste da opasnost postoji: radio talasi su tu iako ih ne vidimo i imaju uticaj na plodnost. U kojoj meri ovo zračenje utiče na male plivače još uvek nije poznato… ali bolje sprečiti nego lečiti, zar ne?

I žene su u potencijalnoj opasnosti: korišćenje mobilnog telefona tokom trudnoće i držanje telefona suviše blizu fetusa, može da napravi ozbiljnu štetu reproduktivnim organima, pa čak i da utiče na zdravlje nerođenog deteta. Kako god okrenete, radijacija nije dobra za naše telo. Iako još uvek nema konačnih studija, bolje je biti oprezan i ne izazivati sudbinu. Zato sledećči put kad krenete da izlazite na vrata, stavite telefon u torbu ili kapun i izbagnite štetne radio talasa koliko god možete. Učinićete ogromnu uslugu svom telu!

 

Izvor: Fokuzz.com