Share
Veštačka inteligencija može prepoznati homoseksualne osobe na fotografiji

Veštačka inteligencija može prepoznati homoseksualne osobe na fotografiji

Veštačka inteligencija može prepoznati seksualnu orijentaciju osobe analizirajući fotografiju lica, tvrdi kontroverzna studija čiji su autori Yilun Wang i Michal Kosinski sa univerziteta u Stanfordu.

Kako kažu autori, koji tvrde da su bili jako iznenađeni otkrićem, tačnost je dostigla procenat od 91 posto kada su u pitanju homoseksualci i 83 posto kada su u pitanju lezbejke.

Studija takođe zaključuje kako homoseksualni muškarci i žene imaju „rodno atipičnu morfologiju lica, izražavanje i stil odevanja“.

Prepoznavanje homoseksulnih osoba
Prepoznavanje homoseksualnih osoba

Wang i Kosinski u svojoj studiji tvrde da ljudsko lice izražava mnogo više informacija o seksualnoj orijentaciji nego što je ljudski mozak u stanju da prepozna.

Takođe kažu kako homoseksualni muškarci navodno imaju uže vilice, duže noseve, veća čela i manje dlaka na licu nego heteroseksualni muškarci, dok homoseksualne žene imaju veće čeljusti i manja čela nego heteroseksualne.

„Lezbejke koriste manje šminke, imaju tamniju kosu, nosile su odeću koja otkriva manje tela i smejale su se manje nego heteroseksualne žene“, navode autori.

Rekli su i kako se nadaju da će u budućnosti biti moguće identifikovati vezu između crta lica i karaktera, te političkih gledišta i psiholoških stanja.

Veštačka inteligencija i LGBT