Share
Svakog trenutka nas špijuniraju i prate: Da li i vi imate ovu aplikaciju?

Svakog trenutka nas špijuniraju i prate: Da li i vi imate ovu aplikaciju?

Stručnjaci komapnije AdGuard izdali su upozorenje o tome kako popularna tastataura za Android, Go Keyboard, špijunira svoje korisnike

Otkriveno je da tastatura lične podatke korisnika šalje na udaljene servere, koji nužno ne pripadaju GOMO Dev Teamu. Kada bi se slali direktno developerima, moglo bi da se radi o nekoj vrsti dijagnostike, ali u ovom slučaju, velike su šanse da se radi o špijuniranju.

Ustanovljeno je da aplikacija tastature koristi i nedozvoljenu funkciju putem koje može skidati i pokretati opasni kod.

Ukupno gledajući, GO Keyboard ima putem svoje dve aplikacije preko 200 miliona korisnika. Obe su relativno dobro ocenjene, s 4.4 i 4.5 zvezdica.

Čitajući uslove korišćenja tastature objavljene na GO Dev Teamovim stranicama, ustanovljeno je da ovakvo ponašanje tastature krši i njihove vlastite uslove korišćenje. Povrh svega, GO Keyboard deli lične podatke odmah nakon instalacije, vrši komunikaciju sa serverima za praćenje, te da ima pristup osetljivim podacima na telefonu.

AdGuard ističe da je to relativno često ponašanje modernih aplikacija, ali zaključuje da takvo ponašanje krši pravila Google Play marketa.

AdGuard je svoj pronalazak prijavio i Google-u, te na kraju ističu da su i dopuštenja koja tastatura zahteva razlog za podizanje sumnje. Veliki broj dopuštenja koja traži, u kombinaciji s pokretanjem neovlašćenog koda predstavlja ogromne sumnje oko sigurnosti i narušavanja privatnosti.

U svakom trenutku, aplikacija može da promeni svoje ponašanje, te ne samo da ukrade e-mail adresu, već i da napravi sa telefonom šta god hoće. Ne sme da se zaboravi ni da se radi o tastaturi, stoga se svaki unos podataka, osetljivih i nebitnih, vrši upravo preko nje.

 

Izvor: Informer.rs