Share
Srbija: Pooštrene kazne za one koji pucaju, pale baklje i bacaju petarde

Srbija: Pooštrene kazne za one koji pucaju, pale baklje i bacaju petarde

Ko pali baklje i baca petarde, plaćaće ubuduće kazne i do 100.000 dinara, dok će onaj ko narušava javni red i mir i ugrožava sigurnost drugih pucanjem iz vatrenog oružja plaćati 100.000 – 150.000. Za ovo delo moguća je i kazna do dva meseca zatvora, pišu „Večernje Novosti“.

Za nelegalno posedovanje i nošenje oružja, kazne su pooštrene, zatvorom i do 12 godina.

Sve ovo je predviđeno izmenama Zakona i javnom redu i miru, koje predlaže MUP Republike Srbije.

Ministarstvo policije opredelilo se za strožu kaznenu politiku zbog evidentnog porasta rizika s kojim se građani svakodnevno suočavaju, a posebno pred dolazeće praznike, Novu godinu i Božić.

Ali tu su i najrazličitija šenlučenja za vreme sportskih utakmica i raznih svečanosti – od svadbi do krštenja, u kojima je često neko povređen, a posledice mogu da budu i fatalne.

Primeri povreda, posebno kada su u pitanju maloletnici, brojni su.

Novogodišnja proslava u januaru ove godine koštala je Stefana Kalinovića (22) iz Jagodine i Amera Asanovića (16) iz Novog Pazara prstiju na šaci.

Izuzetno jake petarde, koje izgledaju kao štapovi dinamita, eksplodirale su im u rukama jer nisu stigli na vreme da ih bace.

Prema rečima ovih momaka, dešava se da naprava izgleda kao da nije upaljena, dok u stvari gori iznutra.

Stefanu je srednji prst potpuno razner, šaka mu je bila onesposobljena, povređen je deo oko slepoočnice i pukle su mu obe bubne opne.

 

Izvor: Novosti.rs