Share
Prevara: Osobe koje to jednom urade, uradiće verovatno opet!

Prevara: Osobe koje to jednom urade, uradiće verovatno opet!

Priznanje da ste u prošloj vezi bili neverni može biti mač s dve oštrice. “Jednom varalica, uvek varalica” je fraza koja i te kako može naštetiti vašoj reputaciji, a prema istraživanju, u ovoj frazi ima istine.

Studija objavljena u časopisu Archives of Sexual Behaviour pratila je 484 ispitanika u ljubavnim vezama. Istraživači su ispitanike pitali da li su imali seksualne odnose s nekim drugim osim s osobom s kojom su u vezi i da li su sumnjali da im je partner u svakoj vezi neveran. Rezultati su pokazali da osobe koje su “švrljale” u prvoj vezi imaju tri puta veću verovatnoću za prevaru u narednoj vezi, u odnosu na one koji su bili verni.

Oni koji su znali da su ih prethodni partneri varali imali su dva puta veću verovatnoću da će ponovo biti prevareni. Osobe koje su sumnjale da su prevarene, imali su četiri puta veću verovatnoću da će sumnjati i u budućim odnosima.

Jedan od razloga za ovakve rezultate bi se mogao kriti u činjenici da se naš mozak navikava na laž kada lažemo. Studija objavljena u časopisu Nature Neuroscience je pokazala da govorenje malih laži povezanim negativnim emocijama oslabljuje mozak što bi nas u budućnosti moglo podstaknuti da govorimo veće laži.

Tako je i u slučaju prevare, kada se desi prvi put osoba se oseća loše, osećaj krivice se drugi put smanjuje, a svaki naredni je lakše.

“Za serijske varalice možemo reći da su se osećale loše na početku, ali su kasnije toliko varali da su se prilagodili i savest ih uopšte nije grizla. Druga opcija je da se nikada i nisu osećali loše zbog varanja pa nisu ni imali potrebu za osećajem krivice, bili su zadovoljni jer su imali priliku da varaju”, kazao je koautor studije Neil Garrett.