Share
UDAR NA GLEDAOCE: Neke nacionalne televizije traže dodatni novac

UDAR NA GLEDAOCE: Neke nacionalne televizije traže dodatni novac

Domaćinstvima koja televiziju gledaju putem “kabla” ubuduće neće moći da se desi da im operater ukine program nacionalnih televizija; Posledica bi bila skuplja kablovska

Domaćinstvima koja televiziju gledaju putem “kabla” ubuduće neće moći da se desi da im operater ukine program nacionalnih televizija. Listom obaveznih emitera, koju je propisao Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM), zadovoljne su nacionalne televizije, ali ne i svi kablovski operateri. Pink, Prva, O2, Hepi, RTS i RTV obavezni su u rasporedu kablovskih kanala!

Pojedine televizije već neko vreme traže od kablovskih kompanija da im plate emitovanje programa, sa argumentom da plaćaju stranim televizijama. Operateri, opet, kažu da bi to bio presedan, jer nacionalne televizije nigde u svetu ne naplaćuju svoje emitovanje.

– U Sloveniji su dve televizije vratile nacionalnu frekvenciju i počele da naplaćuju svoj program i to je u redu. Nije u redu da domaće televizije traže nadoknadu za emitovanje, samo zato što su komercijalno neodržive, pa traže novi način da poprave finansijsko stanje – komentarišu u krugovima distributera. – Posebno nije u redu da novac očekuje javni servis, koji već ima taksu koju svi plaćamo, ali i prihode od marketinga.

Procena medijskih stručnjaka je da je poštovanje zakona i obavezno emitovanje nacionalnih televizija dobra, ali da je to odnos u kome niko nikome ne treba ništa da naplaćuje, jer bi to na kraju opet bio udar na džep gledalaca. Ako kablovski operateri moraju da plaćaju televizijama, to će automatski povećati cenu pretplate za kablovsku distribuciju, koju plaća oko 2,5 miliona domaćinstava.

PRESEDAN U MEDIJSKOJ PRAKSI

– Dozvola koju REM izdaje emiterima za nacionalno pokrivanje podrazumeva samoodrživost komercijalnog sistema i nikako ne predviđa dodatne namete za građane. Propali pokušaj nametanja novih obaveza građanima i pokušaj pojedinih komercijalnih televizija da ucene kablovske operatere i tako iznude povećanje pretplate za kablovsku distribuciju presedan je u evropskoj i svetskoj praksi – kaže naš sagovornik iz jedne od distributerskih kompanija.

 

Autor: I.M.

Izvor: Novosti.rs