Share
Fejsbuk i Gugl prate sve vaše aktivnosti na internetu

Fejsbuk i Gugl prate sve vaše aktivnosti na internetu

Jedini način da pobegnete od Fejsbuka i Gugla je da prestanete na sve moguće načine da koristite internet, što je u današnje vreme nemoguće. Naime, čak i ako rešite da obrišete profile na Fejsbuku i Guglu, ovi giganti čak ni tada neće prestati da prate šta radite na internetu.

Tehnološki giganti Silicijumske doline, godinama su kritikovani i od strane korisnika, ali i vlada zemalja širom sveta, jer privatne podatke prodaju oglašivačima i grade profile o vama bez obzira na to da li koristite njihove usluge ili ne, piše Huffington Post.

Ako na bilo koji način koristite internet, čak i ako na primer nemate Fejsbuk profil, svi ti podaci o pretragama dospeće u njihove ruke kako bi bili kategorizovani i prodati oglašivačima, koji potom ciljaju svojim reklamama na vas u zavisnosti od vaših navika i kretanja po internetu.

Budući da veliki deo web stranica koristi Google Analytics da bi analizirali podatke o čitanosti, svaki vaš klik na neku stranicu tako će da dođe i do Googlea, a tako je i s DoubleClick-om, dominantnom mrežom za oglase. Obe usluge skupljaju podatke o korisnicima interneta bez da ste toga svesni dok surfujete, a potom ih šalju nazad do Gugla.

Takođe, obe kompanije su već pokupovale mnoge proizvode svoje konkurencije, pa je na primer WhatsApp na kojem se dopisujete zapravo pod Fejsbukom, a Jutjub  pod Guglom.

Svaki put kad na nekoj web stranici vidite znak “lajk” u nekom obliku, budite sigurni da Fejsbuk zna da se upravo nalazite na njoj.

Svakako možete da odaberete da ne koristitie više Gugl i Fejsbuk, ali oni su svoju “mrežu” već bacili preko celog interneta.

 

Izvor: Informer.rs