Share
Ovo je tajna ženskog orgazma: Ključ je u klitorisu koji ima neverovatnu moć

Ovo je tajna ženskog orgazma: Ključ je u klitorisu koji ima neverovatnu moć

Da li ste se ikada pitali koja je svrha ženskog orgazma. On je intrigirao još Aristotela, kom je najnejasnije bilo pitanje – kako žena može začeti ako ga ne doživi, dok je kod muškarca to nužno?

Kada dođe do oplodnje, muški orgazam tom činu neophodno prethodi – ali, šta je sa ženskim? Ako ženski orgazam ne igra nikakvu ulogu kod čina začeća, jedini odgovor bio bi da je on funkcionalno suvišan.

Mnogi naučnici to što se klitoris, koji je zadužen za orgazam, nalazi izvan vagine objašnjavaju tvrdnjom da je evoluciono nestao. Zbog toga mnoge žene mogu doživeti orgazam samo stimulacijom klitorisa, ali ne i seksom.

Ti isti naučnici sada tvrde i da su otkrili koja tajna se krije iza ovog fenomena, tako što su proučavajući majmune i slične vrste sisara došli do zaključka da ženski orgazam služi emotivnom zbližavanju partnera.

Mužjak proces oplodnje započinje tako što prvo stimuliše ženku da bi je naveo na pristanak.

Kod ljudi je to malo drugačije, jer su klitoris i vagina odvojeni, što ne znači da bi prvi mogao da nestane.

Iako je orgazam kod žena izgubio svoju biološku funkciju, bez klitorisa bi bio ugrožen opstanak ljudske vrste, po rečima Gantera Vagnera, evolucionog biologa sa Jejla.

– To je zato što penis i klitoris nastaju iz istog dela embriona. Kad bi evolucijom nestao klitoris, nestao bi i penis – objašnjava on.

Dakle, ženski orgazam je, zapravo, evolucioni trag, koji ipak ima bitnu hormonsku i psihološku svrhu, odnosno postoji da bi povezao partnere na emotivnom planu. Orgazam budi kod žene želju za potomstvom i zato je veoma bitan.

 

Autor: J.P.P.

Izvor: Zena.blic.rs