Share
Hedonizam iz planera: Ovako isplanirajte svoje putovanje

Hedonizam iz planera: Ovako isplanirajte svoje putovanje

Iako važi mišljenje da na uživanje ponekad mogu da utiču dodatni planovi, i da je improvizacija jedini izvesni saveznik hedonizmu, nekada stvari ne stoje tako crno-belo. Ukoliko se neka od situacja u kojoj uživate desi sama od sebe, utoliko je, razume se bolje.

No, ponekad je putovanja, odlaske u prirodu, izlete, proslave, valjano dobro isplanirati. U protivnom, kada stvari pođu po zlu, a vi nemate rezervnu opciju, slobodan dan može otići niz vodu, a vi ostati puni negativne energije, da žalite jer niste bolje organizovali. Zbog toga, za one koji vole da sve bude pod konac  evo nekoliko praktičnih saveta koje valja uzeti u obzir.

Planiranje izleta preduslov za dobar provod

Svesni ste koliko i nekoliko kapi kiše u prolećnim ili ranim jesenjim danima mogu da pokvare dugo planirani izlazak u prirodu. Da biste se zaštitili od ovakvih neplaniranih vremenskih prilika, preporučujemo da čak i ako idete na jedan dan, ponesete tendu, šatorsko krilo ili materijal koji brzo možete namontirati kao zaklon.

Čak i ukoliko vi želite da pokisnete, ne želite da vam gitara, tranzistor, hrana i šećerni prijatelji budu mokri. Zbog toga je na vama da organizujete pravljenje zaklona, a potom obezbedite ćebe za piknik, sredstvo protiv komaraca, viljuške i plastične tanjire, jer toga uvek fali. Dobro isplanirani izlet ne može naleteti na nepredviđene okolnosti, pa čak iako ste stoprocentno spremni za rizik, neko iz društva uglavnom nije. Stoga nemojte mislite da će on razmišljati, već predupredite eventualne probleme sa raspoloženjem. Eto, lako je.

Muzika za putovanje

Koliko je samo život bez muzike ponekad dosadan. Zamislite da ste na putu, organizujete proslavu nečijeg rođendana ili ste na đačkoj/studentskoj ekskurziji, a nemate kako da slušate muziku. Zabava je za nijansu slabija, zar ne? Naravno, neko je kroz decenije mislio i o tome kako da se ovaj problem uspešno reši. Tehnika je toliko uznapredovala, da je danas moguće slušati najomiljenije numere, aposlutno svugde.

Mobilni telefoni su, istina, dobar izbor, ali ih je nekada teško čuti, kada se larma i graja prolome po prostoriji punoj ljudi. Oni koji su svojevremeno razmišljali, a potom svoja razmišljanja implementirali, došli su do zaključka da je bežični zvučnik pravo rešenje za sladokusce u muzici. Putem bluetooth tehnologije, bežični prenosni zvučnici postali su nadaleko dostupni i popularni i premostili probleme ljudi koji bez muzike ne funkcionišu.

Isplanirana ruta

Put bez cilja i kraja inspiracija je za avanturiste. Ako ste roditelj ili ste u braku, svesni ste da vaši zahtevi više nisu samo vaši zahtevi. Dobro planiranje je ono što odlikuje skladan brak i roditeljstvo, pa bi svako zajedničko planiranje umanjilo efekte eventualnih začkoljica koje se tokom puta mogu javiti. Isplanirati put i rutu u kojoj će svako biti zadovoljan, način prevoza i smeštaja je često naporan posao. Imajući u vidu da je vreme koje se uloži u planiranje putovanja, zapravo put ka bezbednom i skladnom putovanju, ovo nikako ne bi bilo gubljenje vremena.

To najbolje znaju oni koji su se makar jednom sa saputnikom našli u situaciji dva ovna na brvnu. Umesto da gubite vreme na razmirice koje na kraju opet završe kompromisom, potrudite se da komprimis dobro isplanirate, pre nego što se u avanturu upustite. Svako zajedničko odstupanje od plana, kasnije će samo po sebi biti avantura, jer je vraćanje planu uvek izvesno.

Upoznajte mesto na koje idete

Još jedan od saveta koji će vam dobro doći ako ste skloni planiranju jeste da mesto do kog idete, dobro upoznate. Zahvaljući mapama, google street view-u i brojnim alatima, sajtovima i forumima, danas je mnogo lakše uputiti se u kulturno nasleđe mesta koje posećujemo ili u prirodno dobro kojim obiluje.

Ako sve svoje želje dobro istražite i stavite ih na papir, lutanje od muzeja do muzeja ili odlazak sa jednog na drugi kraj grada, biće vam neizmerno lakše. Dobra priprema iziskuje vreme, ali je ono neuporedivo manje u odnosu na ono koje ćete izgubiti ako određeno područje ne poznajete.

 

Autor: Dragan Antić – Media Press