Share
Dok ste ukucavali ovo u Gugl niste bili svesni za šta nas besplatno koriste

Dok ste ukucavali ovo u Gugl niste bili svesni za šta nas besplatno koriste

Verovatno ste do sada viđali test na internetu, kojim se osigurava da su korisnici ljudi, a ne kompjuteri, jer računari donekle imaju problem da čitaju tekstove (slova) kakvi izlaze u testovima, piše portal Quora.com.

Taj test se zove “Captcha” (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart). Kad su hiljade sajtova počele da koriste ovaj test sredinom 2000-tih, svakog dana ukucavano je oko 200 miliona provera. Pretpostavljajući da svakom korisniku treba oko 10 sekundi da ukuca reč testa, to je “zilion” (nećemo ni da računamo) minuta utrošenog ljudskog truda.

Luis Von An, jedan od osnivača “Captcha”, kaže da je tada shvatio da se taj trud može iskoristiti da se digitalizuju sve knjige, kako bi im se lakše pristupilo.Tako je nastao prepravljeni test – “ReCaptcha” – primetićete to kad vam umesto jedne traže da otkucate dve reči.

Jedna reč proverava da li ste čovek, a druga je skenirana kopija iz neke stare knjige i suštinski vas tako mole da je digitalizujete.

Gugl je 2009. kupio  “ReCaptcha” i korišćen je da se kompletno digitalizuju sve knjige na “Gugl buksu”, kako bi se lakše nalazile. Mi korisnici smo to uradili, svi zajedno, i to besplatno. “Gugl” je nastavio akciju prešavši na prepoznavanje slika uz pomoć “ReCaptcha”, a mi i dalje radimo za njih besplatno, naveo je portal Quora.

 

Izvor: Blic.rs