Share
Počelo je mikročipovanje ljudi, evo i zašto

Počelo je mikročipovanje ljudi, evo i zašto

Iako su komercijalno dostupni modeli još u ranim fazama razvoja, i mogu da uskladište ograničenu količinu informacija, mikročipovi veličine zrna pirinča biće usađeni ispod kože ruku deset dobrovoljaca koji planiraju da posete tehnološki festival Pause Fest u Melburnu u Australiji.

Čipovi za VIP posetioce opremljeni su NFC tehnologijom, koja omogućava bežični prenos podataka na malim razdaljinama. Inače se, između ostalog, nalazi u pametnim telefonima.

Zahvat prilikom kojeg će mikročip biti ubačen pod kožu, između palca i kažiprsta, ne bi trebalo da boli više od pirsinga ili vađenja krvi.

Pre usađivanja, u mikročipove će biti uskladišteni podaci o trodnevnim ulaznicama za Pause Fest, koji bi trebalo da bude održan u februaru sledeće godine.

Čipovi su programirani tako da mogu da otključaju vrata objekata u koje su smešteni volonteri, teretane i radna mesta, ali i kao karte za javni prevoz.

U sledeća četiri meseca, volonteri će ih koristiti za svakodnevno obavljanje spomenutih aktivnosti. Zatim će tokom festivala podeliti stečena iskustva u okviru panel diskusije koju će moderisati Kajla Hefernan.

Hefernan, koja trenutno piše doktorski rad na temu primene ugradive tehnologije, ima već dva čipa u ruci: jedan kojim otvara vrata svoje kuće, i drugi kojim ulazi u kancelariju, piše Next Web.

 

Izvor: B92.net