Share
Društvene mreže: Više prijatelja, mnogo više stresa

Društvene mreže: Više prijatelja, mnogo više stresa

Više prijatelja na “Fejsbuku” istovremeno znači i više stresa. Naučnici su to povezali sa uznemirenošću zbog potencijalnog vređanja na društvenim mrežama i imperativa da se svidimo što široj grupi ljudi

Društvene mreže štetne po mentalno zdravlje

Dok mnogi nastoje da steknu što više prijatelja na društvenim mrežama, psiholozi kažu da to i nije toliko dobro za mentalno zdravlje. U istom duhu glasi i izveštaj koji je sastavila Poslovna škola sa Univerziteta u Edinburgu, u kojem stoji da više prijatelja na “Fejsbuku” istovremeno znači i više stresa. Naučnici su to povezali sa uznemirenošću zbog potencijalnog vređanja na društvenim mrežama i imperativa da se svidimo što široj grupi ljudi.

Ovo se posebno odnosi na mlade, koji još nemaju izgrađen identitet, pa im samopouzdanje lako padne čim neko od drugova sa “Fejsbuka” negativno prokomentariše nešto na njihov račun. Međutim, i odrasli tako upadaju u zamku, brinući da li su objavili pogrešnu sliku, napisali status koji se nekom neće dopasti, prečesto “šerovali” ljubavne pesme… – objašnjava psiholog Karl Braun.

 

Autor: T.L.

Izvor: Novosti.rs