Share
Podrška projektu i realizaciji igrano-edukativnog filma o Knezu Lazaru

Podrška projektu i realizaciji igrano-edukativnog filma o Knezu Lazaru

Knez Lazar je jedna od najznačajnijih istorijskih ličnosti u bogatoj srpskoj istoriji. Ličnost o kojoj su stvoreni mitovi, legende, čije je ime postalo sinonim za slobodu Srba. Život i smrt kneza Lazara su tokom vekova postali mit, u kome ljudi više ne razdvajaju istinu od fantazije, predanje od istorijskih činjenica.

Igrano-edukativni film Knez Lazar prati život kneza Lazara Hrebeljanovića od rođenja, odrastanja na dvoru cara Dušana, preko venčanja s Milicom i napredovanja do kneza, gradnje prestonog grada Kruševca, sve do same Kosovske bitke.

Glavne uloge igraju Vojin Ćetković u ulozi starijeg kneza Lazara, Biljana Nikolić u ulozi starije knjeginje Milice, Miloš Đurović u ulozi mladog kneza Lazara, Marta Bjelica u ulozi mlade knjeginje Milice. Narator u filmu je Goran Dimitrijević. Film je deo master rada Marka Marinkovića na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na odseku istorije.

Plan autora je da se snimi film od 45 minuta koji bi se koristio pre svega kao nastavno sredstvo u svim školama u Srbiji.

 

Izvori: Filmknezlazar.rs, Prolog.rs