Share
Treba li Srbija da usvaja evropske zakone poput ovog? EU na mala vrata legalizuje pedofiliju!

Treba li Srbija da usvaja evropske zakone poput ovog? EU na mala vrata legalizuje pedofiliju!

Stupanje u se*sualne odnose sa decom je OK! Ovakve poruke stižu iz Evropske unije, gde Francuska razmatra da granicu za stupanje u seksualne odnose spusti sa 15 na 13 godina!

U Srbiji je zatvorom kažnjivo imati seks sa mlađima od 14 godina, a stručnjaci prava i medicine jednoglasni su u stavu da tako treba i da ostane.

Naime, povod za ovakvu odluku u Francuskoj je nedavna odluka suda da oslobodi optužbi 30-godišnjaka za silovanje 11-godišnje devojčice, koja je pritom ostala trudna, uz obrazloženje da nije pružala otpor. Posle ove presude u javnosti se povela debata i vlast sada radi na predlogu novog zakona, a ministarka pravde Nikol Belube izjavila je da se razmatra uvođenje granice od 13 godina.

S obzirom na to da se Srbija sprema za članstvo u EU, postavlja se pitanje – treba li naša zemlja da usvaja evropske zakone poput ovog?

Profesor krivičnog prava na beogradskom Pravnom fakultetu Milan Škulić smatra da bi ovakva izmena u Krivičnom zakonu bila potpuno nepotrebna.

Granica stupanja u seksualne odnose od 14 godina ne postoji samo kod nas već i u Nemačkoj, Austriji i većini evropskih zemalja. To je adekvatna granica i ne bi je trebalo ni spuštati ni povećavati niti bi se time išta postiglo. Problemi ranog stupanja u seksualne odnose rešavaju se boljim seksualnim obrazovanjem i društvenim sistemom vrednosti, a ne krivičnim zakonodavstvom – kaže Škulić.

I bez ovakvog zakona, stopa namernih prekida trudnoće kod maloletnica u našoj zemlji je katastrofalna, svake godine se registruje 16.000 adolescentskih trudnoća, a više od 90 odsto njih završi se abortusom. Ne smemo ni da zamislimo šta bi bilo kada bi se granica za stupanje u seksualne odnose spustila.

To kada će maloletnici stupati u seksualne odnose je individualna stvar i mislim da najviše zavisi od porodice, okruženja i podneblja u kojem neko odrasta i živi. To se teško može urediti ili ispratiti zakonom. – ističe Ljiljana Klisić, klinički psiholog i seksolog.

Sa njom se slaže i psihoterapeut Nebojša Jovanović, koji smatra da je 16 godina minimum kada se može reći da je neka osoba dovoljno zrela da racionalno odlučuje o stupanju u seksualne odnose.

Ipak, pitanje stupanja u seksualne odnose ne treba stavljati u zakonsku regulativu. Svima nam je poznato da se ta granica spušta sve niže i da rešenje tog problema leži u vaspitanju i obrazovanju dece. Živimo u turbofolk kulturi, koja devojčice od malih nogu sprema da budu seksualno poželjni objekti, a dečake da budu veliki švaleri. U takvoj društvenoj klimi i sistemu vrednosti veoma je važno pravilno kućno i školsko vaspitanje, a ne spuštanje granice u krivičnom zakonu – naglašava Jovanović.

 

Izvor: BalkansPress