Share
Da li se zavisnost od interneta zaista leči?

Da li se zavisnost od interneta zaista leči?

Kada govorimo o bolestima zavisnosti – pomislimo na pošasti droge i alkohola, prisetimo se da postoji i zavisnost od duvana, a u ove bolesti spada i kocka. U poslednje vreme sve češće govori se i o internet zavisnosti. Nataša Kovačević, dipl. spec. pedagog, objašnjava za portal “Super žena” u čemu je posebnost ove zavisnosti, kao i kako se najlakše leči.

Iako je internet zavisnost, takoreći, u svom začetku i pogađa mahom mlađe generacije, sve češće “kači” i starije od 25, 26 godina, a ni ljudi u penziji nisu pošteđeni ove moderne bolesti.

Jer, sve je na internetu, gotovo da ne postoji oblast koja nije pokrivena i zato je i sve više pristalica i sledbenika.

“Internet zavisnost je sasvim sigurno jedina zavisnost koja se tretira na takav način da se predmet zavisnosti, internet, ne isključuje. Dakle poenta terapije je upravo to da se zavisniku pokaže i da se on nauči da je internet nešto što treba koristiti samo ako je svrishodno i sa merom. Internet je neizbežna i važna stvar svakog segmenta modernog života, ali je samo bitno naučiti zavisnika da ga samo u te svrhe i koristi”, objašnjava naša sagovornica.

Iako nas internet zavisnost najčešće asocira na igranje igrica to nije uvek slučaj.

U praksi se pokazalo da je zavisnost od igrica samo jedan od oblika zavisnosti od interneta, postoje i zavisnost od internet kockanja, zavisnost od sajber seksa, zavisnost od surfovanja kroz razne sajtove…

Ono što svima treba da bude jasno je da simptomi koji jasno ukazuju da postoji internet zavisnost su kada osoba provodi većinu slobodnog vremena uz virtuelni svet, zapostavlja socijalni život, a okidač su sukobi do kojih dolazi.

Ako dete, tinejdžer ili odrasla osoba negira, pravda se, svađa sa porodicom, kolegama ili sredini u školi – problem nedvosmisleno postoji.

Ono što ovu, kao i druge zavisnosti prati su i određeni zdravstveni problemi. Javljaju se iscrpljenost, glavobolje, bolovi u leđima, a neretko i depresija i anksioznost.

“Lečenje zavisnosti od interneta je potpuno individualno. Ne traje isto za svakoga, već zavisi od stručnosti terapeuta i same volje zavisnika i njegove okoline da se problem reši. Najbitnije je da zavisnik shvati da ima problem”, kaže Kovačević koja ima višegodišnju praksu u ovoj oblasti u holističkom centru “Balans Medika”.

Kao i kod ostalih oblika zavisnosti, i u tretmanima internet zavisnosti veoma je važna podrška porodice te se samim tim i porodica se uključuje u tretman i to u meri koju terapeut odredi.

Pacijenti se uglavnom ne vraćaju na terapiju, kad završe ceo program, jer brzo shvatili da mogu slobodno bez prisile svog uma da korisno i samo ponekad koriste internet. U manjem procentu neki se javljaju na dodatne seanse.

 

Izvor: Superzena.b92.net