Share
Da li je opasno ako pas spava sa nama u krevetu?

Da li je opasno ako pas spava sa nama u krevetu?

Mnogi ne dozvoljavaju psima da spavaju u krevetu jer se boje da će ih psi zaraziti opasnim bakterijama…

Ovo je pitanje koje svaki vlasnik pasa postavi u svom životu. Svi volimo da se mazimo sa našim ljubimcima i da im pokazujemo ljubav, ali zato nismo sigurni koliko je pametno da psi spavaju sa nama. Pošto izlaze napolje, ližu raznorazne stvari i valjaju se po zemlji, oni baš i nisu najčistije životinje, a to je jedan od glavnih razloga zbog kojih mnogi vlasnici ne dozvoljavaju svojim psima da spavaju zajedno sa njima.

Ipak, postoje oni koji pored svega puštaju pse da uskoče u krevet i tako zajedno spavaju sa svojim najboljim prijateljima. Dakle, postavlja se pitanje, da li je to opasno i da li nam može ugroziti zdravlje.

Odgovor je i da i ne:

Istraživanja su pokazala da psi mogu da utiču na ljudsko zdravlje samo ako ste alergični na pseću dlaku. Ako imate i blage alergije, ne smete spavati u blizini pasa, jer će vaš imuni sistem raditi punom parom tokom cele noći i tako će vaše telo biti iscrpljeno i umorno.

Druga stvar zbog koje vaš pas ne bi trebalo da spava sa vama jeste ako vas budi. Nemiran san može dovesti do velikih zdravstvenih problema, a ako je vaš pas uzrok vašeg nespavanja, onda njegovo mesto nije na vašem krevetu.

Ako niste alergični i ako sa svojim psom spavate kao top, onda ga slobodno možete puštati u krevet. Bakterije koje se nalaze na psu nisu toliko opasne, i istraživači kažu da su u većini slučajeva to dobre bakterije koje će čak poboljšati vaš imuni sistem. Ako svog psa redovno čisite i trudite se da mu šape budu čiste, onda nemate čega da se plašite.

Istraživači savetuju da je najbolje mesto gde vaš pas može da spava kod vaših nogu, jer je tako udaljen od vaše glave, a opet je tu sa vama gde vas može grejati i gde vam može pokazati ljubav.

 

Autor: V.P.

Izvor: Muskimagazin.rs