Share
Evo šta svom psu nikako ne smete dati da jede!

Evo šta svom psu nikako ne smete dati da jede!

Pas je čovekov najbolji prijatelj, to svi znaju. Takođe, svi znaju koliko se oni mogu obradovati kada se vratimo sa puta, kako nam leže u krilu kad osete da smo tužni i kako nas mogu braniti u opasnosti. Međutim, mnogi ne znaju šta psi smeju, a šta ne smeju jesti.

Bilo da vašim četvoronožnim prijateljima dajete ostatke vašeg ručka ili u radnjama za ljubimce ostavljate enormne sume novca za njihove obroke, postoje stvari koje im ni u kom slučaju ne smete davati.

Naime, sistem za varenje kod pasa je drugačiji nego kod čoveka i zato, ukoliko date vašem psu sledeće namirnice, to može imati fatalne posledice po njegovo zdravlje. Bez obzira da li vašoj princezici možete da priuštite foie grais i ptičije mleko, sledeće namirnice im nikako ne smete davati.

1. Avokado

Persin kojeg ima u izobilju u avokadu je visoko hranljiv za ljude, međutim, ovo hemijsko jedinjenje kod pasa izaziva otežano disanje, remeti želudac, pa čak izaziva i skupljanje vode u grudima.

2. Crni luk

Hemijska jedinjenja u luku štete crvenim krvnim zrncima vašeg psa. Nakon što pojede luk, moći ćete da primetite da je pas usporen i da se manje kreće.

3. Čokolada

Teobromin iz kakaoa, koji je prisutan u čokoladi, otrovan je za pse. Čokolada, najčešće gorko-slatka (bittersweet), kod pasa izaziva mučninu, povraćanje, davljenje, a neretko i smrt.

4. Mleko

Psi, kao i ljudi, po rođenju hrane se majčinim mlekom. Ali, kada pas odraste, za njega više nema korisnih enzima u mleku. Zbog toga, ukoliko odrastao pas pije mleko, može imati problema sa želucem.

5. Sir

Kao što mleko nije dobro za pse, tako nije ni sir. Veća količina sira kod pasa izaziva povraćanje i dijareju.

6. Žvaka

Budite oprezni ako vaš pas slučajno pojede žvaku! Žvaka može da dovede do ozbiljnog oštećena jetre, a ksilotol, prirodna zamena za šećer, smanjuje nivo šećera u krvi psa.

7. Grožđe

Štetni efekat grožđa varira od psa do psa, ali prema iztraživanjima, grožđe može da prouzrokuje otkazivanje bubrega. Pas kojem otkažu bubrezi ne može da živi duže od 3-4 dana.

8. Kvasno testo

Kvasno testo nije dobro za pseći želudac, jer se širi u crevima i želucu i izaziva gušenje.

9. Beli luk

Konzumacija belog luka ima slične posledice kao i konzumacija crnog. Pored toga, beli luk izaziva i pospanost.

10. Semenke jabuke

Cijanid koji se nalazi u semenkama jabuke može da izazove moždani udar kod pasa, hiperventilaciju, pa čak i komu.

Ljubav psa i čoveka je nekada nemerljiva. Hačiko, Lesi, Gabi, itd. – lista pasa koji su svojim postupcima oduševljavali svet je beskonačna. Zato čuvajte svoje pse da bi vas još dugo oduševljavali. Lista ovih namirnica je kratka, te ako imate psa, zapamtite je! Biće vam zahvalan.

 

Izvor: Pressserbia.com