Share
Stravično upozorenje: Nestaće tri miliona građana Srbije!

Stravično upozorenje: Nestaće tri miliona građana Srbije!

Portal “Global politiks” napravio je projekciju kretanja broja stanovnika u Srbiji do 2050. godine, na osnovu podataka iz više svetskih izvora i baza podataka, i procenio da će broj stanovnika Srbije za nešto više od tri decenije biti za trećinu manji.

Portal, koji je registrovan i u Srbiji, došao je do računice da bi naša zemlja 2050. godine mogla da ima tek nešto više od 5,8 miliona stanovnika.

Prema podacima navedenim na mapi objavljenoj na tom portalu, Srbija danas ima 8,79 miliona stanovnika.

Izvori i baze podataka na koje se portal poziva su Međunarodna baza podataka, Međunarodni programski centar, Američki biro za popis stanovništva, američko Ministarstvo trgovine, Svetski pregled podataka, CIA i Svetski almanah.

Portal, međutim, nije dao objašnjenje uzroka pada broja stanovnika.

“Global politiks” je uradio mapu broja stanovnika svih evropskih zemalja, a Srbija je na pri vrhu lestvice po padu populacije, a ispred nje su, kao jedine tri evropske zemlje koje bi mogle da izgube više stanovnika od naše u naredne 32 godine, Letonija, Litvanija i Moldavija.

Kosovo je na ovoj listi predstavljeno odvojeno od Srbije, a svrstano je u deo lestvice za koji je predviđen porast broja stanovnika, pri čemu se Kosovu prognozira da će imati za 17 odsto stanovnika više — umesto sadašnjih 1,9 miliona, do 2050. moglo bi imati 2,2 miliona stanovnika.

Smanjenje populacije je, međutim, problem s kojim se suočava većina evropskih zemalja, pa tako gotovo svim našim susedima, sudeći prema statistici ovog portala, preti pad broja stanovnika — pre svega Bugarskoj, za koju se predviđa pad populacije od gotovo 22 odsto.

Sličan scenario, samo sa različitim procentima pada, mogu da očekuju i sve bivše jugoslovenske republike, ali i Mađarska, Rumunija i Albanija, kao i Grčka.

I za Rusiju se, prema istim međunarodnim statističkim podacima, prognozira opadanje broja stanovnika za 9,78 odsto, dok je za Nemačku očekivan pad od 12,87 odsto.

S druge strane, među zemljama koje mogu da očekuju rast populacije prednjači Luksemburg, koji se nalazi u samom vrhu evropske liste sa prognoziranim rastom broja stanovnika od čak 48,37 odsto, a zatim slede Irska, Island, Švedska, Norveška…

U istu grupu spadaju i Kipar, Španija, Švajcarska, Belgija, Britanija, Francuska, Holandija, Austrija i Italija, dok Finska već prelazi u drugi deo lestvice — onaj kome preti pad broja stanovnika.

 

Izvor: Alo.rs