Share
Odluke žirija VI Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu

Odluke žirija VI Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu

Na sednici održanoj 27. novembra 2017. godine, Žiri 6. Festivala prvoizvedenih predstava, koji je radio u sastavu Željko Hubač, član, Goran Ibrajter, član, i Zlata Numanagić, predsednica, doneo je sledeće odluke:

Foto: Centar za kulturu i umetnost Aleksinac

Da se Nagrada „Dušan Duka Jovanović“ za najbolju mladu glumicu dodeli KRISTINI PAJKIĆ za ulogu Devojke, u predstavi „Rubište“ Ninoslava Đorđevića, u režiji Kokana Mladenovića, a u izvođenju Šabačkog pozorišta. Odluka je doneta jednoglasno.

Vrlo kompleksan lik mlade devojke, koja u izrazito malograđanskoj sredini želi da ostvari iskrenu ljubav, a doživljava višestruko razočaranje i poniženje, Kristina Pajkić donosi suptilnim glumačkim sredstvima, na izuzetno ekspresivan i katarzičan način.

Da se Nagrada za najboljeg glumca dodeli BORISU ISAKOVIĆU za uloge u predstavi „Novo doba“ Vuka Boškovića, u režiji Dina Mustafića, a u izvođenju Bitef teatra iz Beograda i ArtHub-a iz Sarajeva.Odluka je doneta jednoglasno.

Jedan od najznačajnijih domaćih dramskih umetnika i ovoga puta je pokazao veliku sposobnost za glumačku tranformaciju i uverljiv scenski izraz.

Da se Nagrada za najbolju glumicu dodeli IVANI V. JOVANOVIĆ za ulogu Glumca u predstavi „Maestro“ Milivoja Mlađenovića, u režiji Milana Neškovića, a u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor. Odluka je doneta jednoglasno.

U izuzetno zahtevnom rediteljskom postupku, Ivana V. Jovanović, birajući raznovrsna glumačka sredstva, dosledno gradi lik koji nas vodi kroz život velikog slikara.

Da se Nagrada za najbolju režiju dodeli KOKANU MLADENOVIĆU, za predstavu „Rubište“ Ninoslava Đorđevića, a u izvođenju Šabačkog pozorišta. Odluka je doneta jednoglasno.

Rediteljski postupak Kokana Mladenovića je na znakovnom nivou doveden do perfekcije, na planu građenja kompozicije celine bio je potpuno uverljiv, a u radu sa glumcima afirmisao je kvalitet ansambla kroz zanatski vešto režiranu kolektivnu igru.

Da se Nagrada za najbolju predstavu dodeli predstavi „RUBIŠTE“ Ninoslava Đorđevića, u režiji Kokana Mladenovića, a u izvođenju Šabačkog pozorišta.Odluka je doneta jednoglasno.

Predstava koja se bavi važnom i scenski vrlo zahtevnom temom, zahvaljujući kvalitetnom rediteljskom postupku koji scensku atrakciju dovodi na nivo uzbudljive komunikacije publike sa sadržajem, te disciplinovanom glumačkom igrom koja aktere ove teme čini uverljivim, postaje značajan scenski događaj i izvan okvira ovog značajnog Festivala.

Da se Nagrada za najbolji tekst dodeli DUŠANU KOVAČEVIĆU za tekst „Hipnoza jedne ljubavi“, koji je, u režiji autora, izveo Zvezdara teatar iz Beograda.Odluka je donesena većinom glasova.

U pitanju je vešto napisan dramski tekstosobenog poetskog naboja, koji aktuelizuje nekoliko važnih društveno-socijalnih problema.

 

Autor: Miloš Paović – Media Press