Share
Zašto ne viđamo mladunce golubova?

Zašto ne viđamo mladunce golubova?

Jeste li primetili da su odrasli golubovi gotovo u svakom kutku grada, a da njihove mlade nikada ne viđamo?

Bi-Bi-Si je istražio ovu pojavu i došao do vrlo interesantnog odgovora.

Gradski golubovi su potomci goluba pećinara i u suštini su zadržali njegove navike. Iako vole gradsku vrevu, oni se i dalje razmnožavaju kao njihovi divlji preci, koji veoma cene privatnost.

Golubovi pećinari grade gnezda na liticama i u pukotinama stena, pa se gradski golubovi dovijaju kako stignu – ostavljaju svoja jaja u tornjevima crkava, ispod mostova i uopšte na svim dobro skrivenim mestima koje mogu da nađu.

Pošto su za ljude takve lokacije uglavnom nepristupačne, teško da možete naići na male golubove. Osim toga, oni ostaju u gnezdima dugo – oko 40 dana, što je gotovo dva puta duže od većine ptica. Tokom tog perioda roditelji ih hrane tako što povraćaju polusvarenu hranu u njihov kljun, a kad konačno odrastu, više ne možete da ih razlikujete od mnogo starijih golubova.

Ipak, postoji jedna razlika: mladi golubovi nemaju raskošan zeleni i purpurni odsjaj perja oko vrata.

 

Izvor: Nationalgeographic.rs