Share
Poražavajući podaci: Čak 60 odsto Srba smatra da im knjiga ne treba

Poražavajući podaci: Čak 60 odsto Srba smatra da im knjiga ne treba

Da li Srbi čitaju i koliko čitaju? Pitanja su koja su u poslednje vreme mnogo puta postavljena. Sve je više onih koji su ubeđeni da čitanje odavno više nije u modi u Srbiji. Prosečan Srbin nema dovoljno para za nove knjige, a oni koji imaju para ne kupuju knjige.

Danas je sve više onih koji će pre da odaberu film na televiziji nego da pročitaju dobru knjigu. Nove generacije se sve više služe mobilnim telefonima i računarima, navikli su da odmah saznaju sve informacije i nemaju naviku da čitaju knjigu. Radije će pogledati film nego provesti vreme u društvu knjige. Iako mnoge škole rade na tome da obnove školsku bibilioteku kako bi deci bile dostupne sve knjige u školi, čita se sve manje.

Mnogi kao glavni razlog nečitanja knjiga među decom navode Internet. Na Internetu su dostupne mnoge informacije, a između ostalog sve je više internet stranica koje nude pomoć kod pisanja lektira. Iako mnogi profesori ne gledaju na takve stranice dobronamerno jer smatraju da deca iz tog razloga ne čitaju, takve stranice su ustvari pomoć deci.

Deca često ne razumeju pročitana dela, pogotovo ako se radi o teškim romanima ili pesmama. Pomoć im je dobrodošla, a pomoć kod pisanja lektira dobiće upravo na stranicama na kojima su analizirana dela, jezik i stil, likovi i detaljno je objašnjeno šta je pisac hteo da kaže. Uz čitanje, deci ovakve stranice mogu samo da pomognu jer će lakše i kvalitetnije napisati lektiru.

Šta se čita kod nas?

U jednom istraživanju u kojem su ispitani stanovnici Srbije uzrasta od 14 do 80 godina otkriveno je kako čak 60 odsto Srba ne čita knjige! Od onih koji čitaju knjige, samo njih 39 odsto pročita jednu knjigu u mesec dana, a ostali čitaju manje. Od svih ispitanika najviše čitaju žene i to u dobi od 30 do 80 godina. Najviše čitaju istorijske i ljubavne romane, kriminalističke romane i beletristiku. Muškarci te dobi jako slabo čitaju.

Mladi od 14 do 18 godina najviše čitaju popularne knjige od kojih se ističu Hari Poter i Gospodar prstenova koje su i ekranizovae, a to je i glavni razlog što su baš ove  knjige jako popularne. Takođe, vole avanturističe romane poput Toma Sojera i Robinzona Krusa. Mladi kao najčešći razlog zašto ne čitaju navode nedovoljno vremena zbog drugih školskih obaveza, a najviše čitaju kada su na raspustu.

Oni malo stariji, studenti i mladi do 30 godina, čitaju mnogo manje nego kada su bili u školskim klupama, a razlog su nove obaveze na fakultetu i na poslu. Kao najdraže knjige navode one koje su pročitali u srednjoj školi, a neke od njih su Proces, Stranac, Majstor i Margarita. Ipak, među njima je najpopularnija knjiga Igre prestola, opet delo koje je ekranizovano. Ova kategorija ispitanika najčešće čita tokom leta.

Svi ispitanici su ubeđeni da starija populacija više čita i više vremena posvećuje knjizi, a kao razlog za to navode činjenicu da su odrastali bez moderene tehnologije. Takođe, svi smatraju da se malo čita zbog nedostatka vremena i nedovoljne zainteresovanosti  za priču, poeziju, debelu knjigu i tome slično. Osim toga, ispitanici smatraju da u Srbiji nema dovoljno posla pa vlada besparica i ljudi nemaju novca ni volje za čitanje knjiga.

Promocija čitanja

Oni koji ne čitaju dovoljno, priznaju da je to jedna od njihovih najvećih mana. Međutim, oni smatraju da je ljudima potrebno više inspiracije za čitanje,kako bi dan započeli i završili uz dobru knjigu, a ne na stranicama društvenih mreža.

Važno je znati da se knjižare i domaći izdavači sve više trude kako bi ljude podstakli na čitanje knjiga tako da daju popuste na knjige i često nude akcije u kojima se za cenu jednu knjige mogu kupiti dve. Biblioteke nude popuste na članarinu za đake i studente, a za starije od 65 godina i mlađe od 7 godina učlanjenje je besplatno. Postoje i mnogi sajmovi knjiga, Noći knjiga, te ulični prodavci i antikvarnice koji uvek iznova pokušavaju da privuku građane Srbije knjigama. A za one koji više volite da vreme provodite za računarom, sve više knjiga dopstuno je i onlajn.

 

Autor: Dragan Antić – Media Press