Share
Pazite šta skidate: Android malware rudari kriptovalute i fizički uništava uređaje!

Pazite šta skidate: Android malware rudari kriptovalute i fizički uništava uređaje!

Istraživači ruske kompanije za računarsku bezbednost Kaspersky Lab otkrili su novu vrstu zlonamernog softvera (malware) za operativni sistem Android.

Reč je o trojancu koji se krije u lažnim antivirusnim i pornografskim aplikacijama, a sposoban je za niz različitih nepoželjnih aktivnosti, poput neovlašćenog korišćenja vašeg računara za rudarenje kriptovaluta i izvođenje napada tipa DDoS.

Loapi može da izvede toliko toga, da može i fizički da ošteti vaš pametni telefon u roku od dva dana. Kako? Pa, tako što će ga toliko preopteretiti da bi moglo da se dogodi da njegova baterija nabubri i deformiše poklopac na poleđini.

Zahvaljujući modularnoj arhitekturi, može da rudari kriptovalutu Monero, zasipa vas stalno oglasima, preusmeri web saobraćaj, šalje SMS-ove i preuzima i instalira druge aplikacije.

Kaspersky Lab tvrdi da iza Loapija stoji ista ekipa koja je 2015. godine stvorila malware za Android Podec. Zlonamerni softver distribuira se putem prodavnica aplikacija i online oglasa. Za sada još nije primećen u Googleovom Playu, ali budite na oprezu.

Loapi se predstavlja lažno kao najmanje 20 aplikacija sa sadržajima namenjenim odrasloj publici, kao i antivirusni softver legitimnih proizvođača kao što su AVG, Psafe DFNDR, Kaspersky Lab, Norton, Avira, Dr. Web, CM Security…

Po instalaciji prisiljava korisnika na odobrenje pristupa administratorskim dozvolama, tako što prikazuje pop-up prozor sve dok žrtva ne odabere ‘Yes’. Kada to učini, haker stiče puno ovlašćenje za upravljanje smartfonom, uključujući i špijuniranje korisničkih aktivnosti.

Loapi se takođe brani od uskraćivanja administratorskih ovlašćenja tako što zaključava ekran i zatvara otvorene prozore na uređaju. Legitimne antivirusne programe prikazuje kao lažne i malware, i korisnika prisiljava da ih obriše.

 

Izvor: Itnetwork.rs