Share
Postoji i pozitivna strana ogovaranja

Postoji i pozitivna strana ogovaranja

Ukoliko volite jedan sočan trač uz jutarnju kafu sa drugaricama, vest koja sledi će vas sigurno obradovati.

Iako je ogovaranje do sada bilo na lošem glasu, iako nas od malih nogu uče da „gledamo svoja posla”, veliki broj ranijih studija dokazao je da je ogovaranje neizostavan deo ljudskog života. Šta više, mnogi istraživači naglašavaju da ogovaranje ne samo da deli ljude od životinja, već nam pomaže da formiramo prijateljstva i uvidimo kome možemo da verujemo.

U potrazi za odgovorom na pitanje da li taj dobar osećaj za vreme i nakon ogovaranja dugujemo nekom biohemijskom razlogu, dr Nataša Brondino sa Univeziteta u Paviji, sa grupom naučnika sprovela je eksperiment nad 22 studentkinje.

Cilj ovog eksperimenta je utvrđivanje u kojoj meri dolazi do oslobađanja oksitocina i kortizola u našem telu zahvaljući ogovaranju.

Učesnice su podeljene u dve grupe.U prvoj grupi, jedan glumac (čiji je pravi indentitet i zanimanje ostalo tajno za učesnice) započeo je razgovor na temu nedavne vesti da je jedna od studentkinja na Univerzitetu u drugom stanju, podstičući ispitanike da započnu diskusiju između sebe na tu temu. U drugoj grupi, drugi glumac, ispričao je učesnicima jednu priču iz njegovog života, vodeći računa da između učesnica ne bude nikakve verbalne komunikacije.

Nakon ovih razgovora obe grupe učesnica zamoljene su da popune upitnik sa neutralnim pitanjima, nevezanim za teme prethodnih ragovora.

Rezultati ispitivanja, objavljeni u naučnom časopisu Pishoneurokrinologija, pokazala su smanjeni nivo kortizola hormona stresa, kod obe grupe učesnica. Takođe, zabeležen je i visok nivo oksitocina, hormona sreće i ljubavi, kod prve grupe učesnica, za razliku od druge grupe.

Dr Brondino navodi da ovi rezultati pružaju dokaze o blagotvornom uticaju ogovaranja na naše hormone i svedoče o vitalnom značaju ogovaranja u ljudskoj interakciji. „Ogovaranje zbližava ljude. Ono može da nam pomogne da uvidimo kome možemo da verujemo i da saznamo važne informacije o ljudima koje ne poznajemo” navodi dr Bondino.

Studija je takođe pokazala da je povećan nivo ovih hormona nezavisan od tipa ličnosti. Takođe, treba napomenuti da do oslobađanja oksitocina dolazi za vreme i nakon seksa, nakon porođaja i u prvim trenucima koje majka provodi sa novorođenčetom, pa čak i kada dodirujemo jedni druge.

 

Izvor: Pressserbia.com