Share
Otvaranje vrata automobila desnom rukom spašava život! (VIDEO)

Otvaranje vrata automobila desnom rukom spašava život! (VIDEO)

Možda o ovome nikada niste razmišljali, ali u pitanju je stvar koja može nekome spasiti život? Donosimo priču zašto!

Deluje poznato?

Kada izlazi iz automobila, gotovo svaki vozač vrata otvara levom rukom. Međutim, to nikako nije dobra ideja jer to nekoga može koštati života.

Nakon što parkirate automobil uz kolovoz, okrenite se i otvorite vrata desnom rukom. Tako ćete okrenuti glavu nazad i imati prilike da vidite na vreme da li pored vas prolazi biciklista ili motociklista kojeg biste mogli udariti  otvaranjem vrata, ili možda drugo vozilo koje će vam otkinuti vrata, a možda čak i povrediti.

To se događa češće nego što mislimo. Na primer, biciklista ne može da zna da će vozač baš u tom trenutku izaći iz vozila, a vozač ne gleda šta se događa na putu, već automatski levom rukom hvata ručicu na vratima i otvara ih. Tu se radi o sekundama koje mogu značiti život ili smrt.

Otvaranje vrata desnom rukom zapravo prisiljava vozača da okrene gornji deo tela, a tada se puno veći deo ceste nađe u njegovom vidnom polju. U Holandiji vozači paze na te stvari pa puno češće koriste desnu ruku. Sve je stvar navike i toga da nam neko ukaže na potencijalni problem o kojem do tada nismo ni razmišljali, piše CountryLiving.

Pogledajte kako to izgleda:

 

Izvor: Espreso.rs