Share
Seksom do zdravlja: Redovan orgazam je odlična preventiva od bolesti

Seksom do zdravlja: Redovan orgazam je odlična preventiva od bolesti

Prilikom vođenja ljubavi izlučuju se endorfini, oksitocini i drugi endogeni opijati koji nas oslobađaju negativne hemije u organizmu, a ujedno se jača imunitet.

Aktivno stimulisanje genitalija budi seksualne centre, koji zatim dugo ostaju mladi i vitalni

Seks je veoma zdrava aktivnost, možda i najzdravija, s obzirom na to da istovremeno opušta i duh i telo. Sama priroda seksa je takva da vas mentalno ubacuje u sadašnjost, podiže krvni pritisak, koji nakon orgazma pada i tako utiče na vašu dugovečnost kroz održavanje srčanog mišića u kondiciji.

Psihoseksualni terapeut Josif Fidanovski objašnjava na koji način seksualne aktivnosti utiču na zdravlje organizma i da li postoje posledice usled nedostatka seksa.

Prilikom seksa izlučuju se endorfini, oksitocini i drugi endogeni opijati koji vas oslobađaju od negativne hemije u organizmu. Zbog svega ovoga može se reći da seks ujedno i alkalizuje organizam, pa kako je naša krv 80 odsto alkalna kad je zdrava, on direktno utiče na naš imunitet. Takođe, smetnje sa erekcijom mogu ponekad da budu indikator određenih problema u kardiovaskularnom sistemu, što bi značilo da su seks i srce veoma povezani – objašnjava dr Fidanovski.

Statistika govori u prilog tome da bračni drugovi imaju generalno bolje zdravlje i duži životni vek od samaca. Nivo oksitocina povećava se usled učestalih orgazama. Ovaj hormon u stanju je da jača vezu i poboljša bračnu sreću. Doktor Fidanovski ističe da nedostatak seksa neće sam po sebi uticati na pogoršanje vašeg zdravlja, ali će ukazati na to da zanemarujete jedan od glavnih izvora dobrog psihofizičkog zdravlja.

Studije Univerziteta Kvins u Belfastu ispitivale su učestalost seksa kod 1.000 sredovečnih muškaraca i tom prilikom došlo se do zaključka da muškarci koji su prijavili da imaju čest orgazam dvostruko više žive nego muškarci koji ređe uživaju u seksu.

Kada imate redovan seksualni život (u proseku dva do tri puta nedeljno), vi ostajete u bliskom odnosu s partnerom, opuštate se zajedno, doživljavate orgazam sa voljenom osobom i ujedno stvarate energetski krug, tj. doživljaj celovitosti koji možete imati i van seksa. Takođe, aktivno stimulišete genitalije i na taj način budite seksualne centre, koji zatim dugo ostaju mladi i vitalni. Tako vi ostajete životni i puni entuzijazma – kaže dr Fidanovski i dodaje:

Da bi na nekoj zemlji rasla zelena trava, ona ne sme biti zatrovana. Tako je i kod ljudi, ako ne koriste seks kao izvor, oni blokiraju seksualnu energiju, time zagađuju sebe i na taj način stvaraju klimu koja nije pogodna za rast i razvoj različitih delova tela. Seks utiče na naše zdravlje, bilo da smo toga svesni ili ne.

Seks kao antidepresiv

  • jača imunitet – Seksualna aktivnost povećava antitela u organizmu i samim tim štiti imuni sistem od gripa, prehlada i brojnih infekcija
  • rizik od srčanog udara smanjuje se 50 odsto ukoliko imate seks tri puta nedeljno
  • seks povećava samopoštovanje – Prema istraživačima na teksaškom univerzitetu, većina ljudi rekla je da im seks pomaže da se osećaju bolje i da im jača   samopouzdanje, koje kasnije dovodi do boljeg seksualnog zadovoljstva
  • poboljšava raspoloženje – Prostaglandin, koji se nalazi u semenoj tečnosti, deluje na hormone žene, poboljšava njeno raspoloženje i čini je srećnom. Istraživanje Univerziteta iz Albanija iz 2002. godine pokazalo je da žene koje imaju odnose bez prezervativa imaju manje simptoma depresije od onih koje su koristile tu metodu zaštite
  • seks čisti pore i daje koži mekoću – Tokom seksa telo udvostručuje proizvodnju estrogena, što za rezultat ima mekšu kožu. Znojenje tokom seksa čisti pore, što našu kožu čini sjajnijom i smanjuje rizik od nastanka kožnih oboljenja
  • podmlađivanje – Moguće je izgledati čak 10 godina mlađe zahvaljujući redovnom seksu. Seks podstiče proizvodnju kolagena i na taj način sprečava pojavu bora jer fizička aktivnost utiče na podmlađivanje

 

Izvor: Republika.rs