Share
Seks podmlađuje i produžava život

Seks podmlađuje i produžava život

Sigurni smo da vam ne treba izgovor da biste redovno imali seks, ali sada imate i “izgovor” ako zatreba. Upražnjavanje seksa jednom nedeljno usporava proces starenja, pokazalo je novo istraživanje.

Sprovedena studija je pokazala da žene koje imaju redovne seksualne odnose imaju duže telomere, “kapice” na hromozomima koji štite DNK.

To je dobro jer, kako starite, te “kapice” se skraćuju, a što su kraće, to su veće šanse da se razvije neka degenerativna bolest koja može da dovede do rane smrti.

Studija je analizirala 129 žena i pokazala da one koje imaju redovne seksualne odnose, najmanje jednom nedeljno, imaju duže te “kapice”.

Ovi rezultati održali su se čak i kada su naučnici uzeli u obzir druge faktore, poput stresa, kvaliteta veze… što pokazuje jasnu vezu između aktivnost seksualnog života i dužih telomera.

Duže “kapice” na hromozomima može da znači i duži život jer usporava proces starenja i smanjuje rizik od degenerativnih bolesti.

Pre nego što prionete na ovakvo podmlađivanje, treba istaći da je uzorak studije bio prilično mali i da treba uzeti u obzir još neke faktore. Na primer, studija nije pokazala da li seks na isti način utiče na žene koje nemaju decu, na one koje nisu u vezi već imaju neku kombinaciju…

Dakle, za sada su rezultati ovog istraživanja u potpunosti tačni za žene koje imaju decu i koje su u dugoj, stabilnoj vezi. Da bi se utvrdilo da li seks isto utiče i na ostale, potrebno je još istraživanja.

A u međuvremenu… pa, zbog redovnih seksualnih odnosa vam sigurno ništa neće biti gore.

 

Izvor: Mondo.rs