Share
7 malih koraka koji će vas odvesti do velike ljubavi o kakvoj maštate

7 malih koraka koji će vas odvesti do velike ljubavi o kakvoj maštate

Iznenadićete se koliko su zapravo jednostavni i laki…

Mnogi poznati psihijatri i psihoterapeuti govore o sličnosti partnera kao ključu svake uspešne veze. Dalje govore kako kako za uspešan odnos moraju da se poštuju neka osnovna pravila, a kažu i da je veza moguća samo u određenim okolnostima.

Međutim, naša vera u ljubav govori nam da u ljubavi ne postoje odrednice i pravila, te da jaka hemija, čak i kod potpuno suprotnih karaktera, čini savršenu vezu. Ipak, kako bi odnos očvrsnuo i potrajao, na vezi je potrebno svakodnevno raditi.

Komplimenti

Svi smo veoma svesni činjenice da svaka reč sobom nosi određenu moć. I dok se svi mi svesno ili nesvesno uzbuđujemo kad nam neko kaže: “volim te”, isto bi bilo i da smo napisali reč “torta”, samo što bi u tom slučaju takva reč izazvala drukčiju reakciju. Naš mozak jednostavno tako funkcioniše – ima algoritme pomoću kojih reaguje na pojedine reči. Obasipajte voljenu osobu toplim i prijatnim rečima. Unesite mir i sreću u život i trudite se da držite stvari pod kontrolom. Održavajte harmoniju.

Divite se

Uprkos svim problemima i nesrećama koje nas obično snađu u vezi, divljenje prema partneru neretko nadjačava i najgore prepreke. Svi smo mi u vezi sa “baš tom” osobom zato što nas je “baš ta” osoba jednom zadivila, a s njom smo i dalje jer naše divljenje ne prestaje. Divite se, jer nema lepše stvari ni za jednu ni za drugu stranu. Uživajte u ljubavi i ne bojte se da pokažete svoja osećanja.

Slušajte

Zaista slušati nekoga ponekad može biti zahtevno, ali je i od izuzetne važnosti. Dobro otvorite uši i pokušajte da razumete ono što vam druga strana govori – ponekad će vam reći i mnogo više nego što mislite. Cilj ove tehnike je da se osoba koja govori oseća shvaćeno. Zaboravite rasprave u kojima samo čekate svoj red kako biste nešto rekli. Slušajte, jer slušanje je ključ.

Prihvatite

Opštepoznato je da ljudi ne mogu da promene druge, već samo sebe. Dakle, prihvatite osobu s kojom ste u vezi baš onakvu kakva jeste. Ako to uradite oboje, vaša veza će prodisati jer niko ne voli da se od njega očekuje više nego što on može da pruži. Svom partneru vi ste najbliži, u svetu u kojem se od nas svakodnevno očekuje savršenstvo, budite osoba koja će ga prihvatiti sa svim njegovim manama i vrlinama. Prihvatanje je ključ uspešne veze.

Ravnoteža

Važnija je nego što se čini. Bez obzira na to koliko ste voljeni od strane neke osobe ili koliko god vi nekoga voleli – on nikad ne bi trebalo da bude vaš “ceo svet”, niti bi vi trebalo da budete njegov. Održavajte odnose s drugim ljudima i prijateljima koji su uz vas bili mnogo pre, ali nemojte ni da prestanete da stičete nove kontakte i prijateljstva. Balansirajte i upotpunite svoj život, jer ćete na taj način imati više snage i energije za odnos sa vašim partnerom.

Iznenađenja

Mnogi govore da je svaki početak veze najlepši. A zašto je to tako? Zbog iznenađenja! Već nakon par meseci, većina zaboravlja na važnost iznenađenja čime se gubi uzbuđenje, zabava, osećanja, ali i lepe gestove kojima nekome dajete do znanja da vam je stalo. Ukoliko želite savršen odnos, ovakve stvari ne smete da zanemarite jer, ne zaboravite – pažnja je od velike važnosti.

Razgovarajte

Gotovo svi problemi u odnosima posledica su loše komunikacije. Ukoliko komunikacije nema ili je na niskom nivou, nezadovoljstvo se nagomilava, a kao što znate – emocije će kad tad izaći na površinu, pa je bolje da se to ne dogodi u obliku eksplozije. Izađite iz tog začaranog kruga nezadovoljstva prijatnim i nežnim razgovorom.

 

Izvor: Cosmopolitan.rs